Spørsmål om kropp og sex

Spørsmål

Hei jeg er lærerinne i 10 klasse og har hatt undervisning om kropp og sex den siste mnd i naturfagen. Der har det kommet opp ting jeg ikke kan svare på.
1)Er p-sprøyte like sikker som p-pille, eller er den til og med sikrere for unge glemske jenter?
2)Jentene her sier det er vanlig at unge jenter barberer bort kjønnshårene. Jeg tvilte på at dette var vanlig. Dere som ser disse jentene kan dere anslå hvor mange av jenter på 14-16 som faktisk barberer seg.
3)Jeg mener soppinfeksjon ikke er guttens skyld, men jentene var påståelige at de hadde lest at dårlig hygiene hos guttene er årsaken. Hva er rett?

Kvinne, 32 år

Svar

Hei!

Jeg kan prøve å svare på spørsmålene dine. Å undervise i dette faget er sikkert vanskelig!

1) P-sprøyte er enkelt sagt "kontinuerlig p-pillebruk". Det er i prinsippet de samme stoffene som tilføres kroppen, men de er der konstant i 3 måneder og påvirkes ikke av glemsomhet, oppkast eller misforståelser. P-pillen kan gi litt uregelmessige blødninger og hvis du ønsker å slutte med prevensjon må du vente til virkningen går ut av kroppen. Det kan også ta litt tid etter at de tre månedene er gått før kvinnen klarer å bli gravid.

2) Det er nok ganske vanlig etter hvert at unge jenter (og gutter) barberer bort kjønnshårene. Jeg kan ikke anslå dette i tall, men tror nok at jentene dine har rett.

3) Det er ikke guttens skyld at man får soppinfeksjon, dette kan oppstå også hos jenter som ikke har hatt sex. Etter en antibiotikakur er det vanlig å få oppblomstring av sopp nedentil. Det finnes også andre risikofaktorer, som tettsittende klær, fuktighet, medikamenter og nedsatt immunforsvar. Sopp er egentlig lite smittsomt, og det er vanligere at kvinnen smitter mannen. Les mer om sopp under linken over til høyre.

Lykke til med undervisningen!