Spontanabort?

Spørsmål

Hei Mette Jeg skulle vært ca 6+5 uker på vei nå. Jeg har født 4 friske barn før. Og hatt to medisinske senaborter pga misdannelse hos fosteret. Aldri mistet i spontanabort før. Jeg tok digital test som viste 3+ uker fra befruktning forrige uke. Denne hadde gått ned til 2-3 uker for noen dager siden. Og samtidig begynte det komme brun blødning. Nå blør jeg friskt blod, nesten som en slags mensblødning. Digital test viser fortatt 2-3 uker. Hvor lenge kan det gå før testene går ned? Man kan jo bli livredd om man leser rundt på diverse forum. Hvor noen nevner svangerskap i eggleder, utenfor livmoren osv. Og at da dør man... Jeg velger å forholde meg rolig. Jeg har ikke så vondt. Hatt noen murringer bare og har skjønt det er varierende hvor mye man blør ved en spontanabort. Må man blø store mengder ved spontanabort i uke 6? Eller kan det være som en mens?

Kvinne 30

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Jeg har ingen erfaring med slike tester, de brukes ikke av leger, de kan være vanskelige å tolke. 

Det er jo mye som tyder på at du har en abort på gang. Svangerskapshormonet, HCG, dannes i morkaken som ved en abort slutter å fungere. Nivået av HCG vil halveres for hver dag og etter hvert forsvinne helt. Hvor lang tid det vil ta, beror på hvor høyt nivåer har vært, altså hvor lenge graviditeten hadde utviklet seg normalt. Det samme angående blødning, men den vil vanligvis være større enn en vanlig menstruasjon, og kanskje også mer smertefull.

Det er ingen grunn til å være livredd. Minst 15% av alle svangerskap ender med abort, og det skjer som regel uten dramatikk. Blødningen vil fort stoppe opp og neste menstruasjon vil som regel komme etter 3-6 uker, men man kan bli gravid før neste menstruasjon. Noen råder paret å vente med nytt forsøk til det har vært en menstruasjon.

Graviditet utenfor livmoren (f.eks. i eggleder) skjer i ca 1% av alle graviditeter. Det vil gjerne gi smerter og småblødning, og det kan gi indre blødning hvis egglederen sprenges. I Norge er det ikke en livsfarlig tilstand da man har lett tilgang til behandling. Jeg har ikke hørt om dødsfall i Norge av denne årsaken på 40 år, men er man i mørkeste Afrika, så kan det være en annen sak. Du har hatt en rikelig blødning, det er ikke vanlig ved graviditet utenfor livmor.

Så jeg håper at dette beroliger deg. Mitt råd er å se det an, søk lege hvis du får mye blødning eller sterke og vedvarende smerter. Du kan ta en vanlig svangerskapstest om et par uker.

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-