Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spontanabort?

Spørsmål

Hei Espen

Jeg er 6 uker og 5 dager på vei i min graviditet. I går opplevde jeg litt friskt blod fra skjeden med påfølgende brun utfod (med noen bittesmå klumper) i dag. Jeg hadde litt mensensmerter i går, og litt i dag. Er fortsatt litt uggen og kvalm som jeg har vært de siste ukene. For sakens skyld så hadde min samboer og jeg sex i går og dagen før, samt at jeg løftet litt tungt i går. Kan blødningene og utfloden tyde på spontanabort? Eller er det mer smerter og blødninger forbundet med dette?

I begynnelsen av juli i år fjernet jeg deler av livmorstappen pga HPV virus. Kan dette forårsake lettere abort?

Jeg skal fly til London i morgen. Om jeg ikke allerede har abortert, vil dette være uforsvarlig å gjøre?

Det ble flere spøsmål enn forventet:)

På forhånd takk for hjelpen.

Svar

Hei.

Det er slik at blødning og menssmerter sammen, gir en økt risiko for spontanabort. Det er likevel ikke sikkert at dette vil skje. Det er det ikke noen måte å finne ut på nå, man må vente og se hva som skjer videre.
(Det er teoretisk mulig å ta en innvendig ultralyd, men selv om man ser hjerteaktivitet hos fosteret, er dette likevel ingen garanti for hva som skjer. )
Vanligvis ved en spontanabort vil du få mer blødning, og denne vil vanligvis vedvare i 1-2 uker, og da også med større klumper som ikke direkte ser ut som levret blod. Det vanlige er at du vil ha smerter som minner om menssmerter, men at de er sterkere.

Samtidig kan dette være en liten blødning, som nå har stoppet.
Med tanke på at du er conisert (fjernet parti på livmortappen), kan det også tenkes at det kan blø litt lettere herfra.

De som er conisert, har litt større sannsynlighet for spontanaborter (og for tidlig fødsel). Likevel er det veldig mange som er conisert, og disse følges på vanlig måte i graviditeten. Dette fordi det sjeldent har noen innvirkning,
Samtidig vil ca 30 prosent av alle graviditeter ende i en spontanabort. Dette tallet høres høyt ut, og skyldes nok at mange aldri erkjenner at de ble gravid før de aborterte (oppfattes som "forsinket blødning").

Ved tidlige spontanaborter, er det vanligvis ikke forårsaket av ytre omstendigheter. Det er da oftest noe som ikke er som det skal med fosteret, og derfor graviditeten avbrytes. Jeg ser derfor ingen grunn til å fraråde deg å reise med fly i morgen. Selv om det finnes mange "kjerringråd" om hva du bør gjøre når man er redd for en spontanabort, er det ikke vist at noen av disse hjelper. Du skal derfor leve som normalt.

Jeg tror ikke dette har med verken løfting eller sex. Så kort som du har kommet, vil fosteret være veldig godt beskyttet inni livmoren og skal ikke bli påvirket av dette.

Vil derfor ikke fraråde deg å reise.
Om du ønsker å sjekke om graviditeten utvikler seg normalt, er det lettest å gjøre ved blodprøver.
Disse kan du ta hos legen din. Du tar da en prøve, med en kontroll to dager senere. hCG-verdien skal da stige (omtrent dobles).

Håper du har fått svar på det du lurte på.
Lykke til videre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-