Spontanabort?

Spørsmål

Hei! Jeg tar Qlaira som prevansjonsmiddel men har de siste 4 ukene hatt 'ekstra' blødningsperioder på et par-tre dager med heftige magesmerter/vondt i ryggen. Har 'avskrevet' det som stressbetonte reaksjoner da jeg har opplevd småblødninger i den forbindelse tidligere. Denne uken har det vært mindre, mørkere og 'klumpete' blod, humørsvingninger av en annen verden, og i dag kom tampongen ut med 6cm blod-og slimlklump med hvitt/grått 'klump' inni... kan jeg ha vært gravid og nå spontanabortert? Ved søk på bilder av tidlige spontanaborter på nett er det tydelig sammenlignbart med spontanaborter fra 3-5 ukers graviditet. Er på ferie i Spania og vil gjerne ha rask respons på hvorvidt dette er noe jeg bør oppsøke lege om her nede eller om det er 'tidlig nok' å kontakte gynekologen når jeg reiser hjem til uka?

Svar

Hei! Har du vært nøye med å ta p-pillen daglig? Har du hatt løs mage eller tegn på omgangssyke siste måned? Ved korrekt bruk av pillen er det svært liten sannsynlighet for å bli gravid. Blødninger over så lang tid som 4 uker er også uvanlig ved en spontanabort i forkant av at evt foster kommer ut. Men man kan dog ikke utelukke det. Vanligvis vil kroppen selv ta hånd om en spontanabort slik at videre tiltak ikke er nødvendig. Noenganger kan det være rester igjen i livmor som vedlikeholder en blødning. Om dette skjer bør man få utført en utskrapning i narkose. Du vil da oppleve større blødninger hver dag. Isåfall kontakt lege i Spania. Det andre er infeksjonsfare. Ved spontanabort er livmorhalsproppen gått slik at det kan være inngangsport for bakterier. Det vil gi feber, magesmerter, dårlig almenntilstand og utflod/blod. Da må du også kontakte lege i Spania. Om blødningen opphører og almenntilstanden føles god er det mulig å vente til du kommer hjem. Det er fortsatt stor sannsynlighet for at dette ikke dreier seg om en spontanabort og skyldes andre forhold som kan vente til du kommer hjem om formen er god (slapphet pga blodmangel, ingen feber)