Spiraltrådene

Spørsmål

Jeg fikk for en uke siden satt inn en hormonspiral. I pakningsvedlegget står det at spiralen er riktig satt inn hvis man kan kjenne trådene i bakre del av skjeden nær åpningen til livmormunnen. Jeg kan bare kjenne en tråd,det skal vel være to? Har dette noen betydning? Sitter spiralen riktig? Jeg har ingen smerter, og blødningene har nesten gitt seg.

Kvinne, 29 år

Svar

Hei!

Spiralen er en T-formet innretning som ligger i livmorhulen, med armene på T-en ut mot hver eggleder, og "stammen" ned mot livmormunnen. Hele spiralen skal ligge inni livmoren, men de to trådene som er festet i bunn av T-en skal ligge innerst i skjeden, ut av livmormunnen. Det kan nok være vanskelig å være sikker på om det er to eller en tråd ved å kjenne selv. Trådene kan ligge klebet inntil hverandre, eller den ene kan peke bakover og være vanskelig å få tak på. Spiralen sitter nok riktig likevel, så lenge det er én tråd der kan legen dra spiralen ut når/hvis det er nødvendig.

I noen tilfeller klarer ikke legen å se eller å få tak i noen tråder, og hvis da spiralen skal ut må en gynekolog gjøre dette med en tang.