Soppinfeksjon ved graviditet

Spørsmål

Hei!
Jeg er en kvinne på 34 år som har to barn på 4 og 6 år. Vi ønsker oss nå et barn nr 3 og jeg har akkurat hatt en abort i uke 13. Hver gang jeg er gravid så begynner graviditeten med en soppinfeksjon. Ved siste graviditet brukte jeg canesten (vaginaltabletter og krem) og ved de to tidligere pevaryl (vaginaltabletter og krem). Det virker som jeg reagerer litt på canesten, og blør (rosa utflod i flere dager) ved bruk av vaginaltablettene. Kan dette være skadelig for fosteret? Vi har jo lyst til å prøve på nr 3 igjen, og vil gjerne gjøre det riktige da...
Ser at det ikke anbefales å bruke pevaryl i første trimester... I tillegg har jeg innimellom opplevd at pevaryl ikke "tar knekken" på soppen. Det gjør canesten, men jeg er ikke så glad for å blø av behandlingen.... Hva anbefaler du at jeg skal gjøre ved neste infeksjon?

Håper på noen gode råd her siden jeg er ganske så sikker på å få en soppinfeksjon ved neste graviditet....

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei kvinne 34.

Det er ikke uvanlig å få soppinfeksjon i forbindelse med graviditet, fordi den naturlige endringen i hormonbalansen (økning i østrogen) kan forstyrre skjedens bakterieflora, og gi gjærsopp bedre vekstbetingelser.
Ved soppinfeksjon blir det en overfladisk betennelse i skjedens slimhinne, og man kan få alt fra rødme og lett sårhet, til uttalt sviende og brennende hudsprekker. Som regel får man en karakteristisk utflod som er hvit, tykk og klumpet. En ting som ofte følger en soppinfeksjon er tørrhet i skjeden, og det kan da lett tilkomme rifter - og det kan være grunnen til at du har opplevd blødning/rosa utflod ved bruk av Canesten stikkpiller. I så fall er det ingen grunn til å være bekymret for at dette er skadelig for fosteret, da fosteret ligger beskyttet inne i livmoren høyere opp.

Nå er det ikke helt sikkert du opplever å få en ny soppinfeksjon ved neste graviditet, men du spør om råd dersom det oppstår nye symptomer: Da vil jeg råde deg til å oppsøke legen din. Siden du har bedre effekt av Canesten fremfor Pevaryl, og sistnevnte ikke i like stor grad er å anbefale i 1. trimester (fordi det skjer et lett opptak i kroppen: men det er ikke bevist at dette ER farlig, da dekkende studier og relevante data mangler), er det mest naturlige valget for deg å bruke Canesten. Men siden du tidligere har opplevd blødning eller rosa utflod i flere dager i forbindelse med denne behandlingen, synes jeg du bør snakke med og la deg undersøke av en lege.

Det er mange som tror de har soppinfeksjon, mens det i realiteten foreligger andre underlivssykdommer som ikke bør oversees. Derfor er det viktig å oppsøke legen din, som enkelt kan bekrefte eller avkrefte en soppinfeksjon, eller eventuelt en annen problemstilling.
Legen din kan da også gi deg råd om den type behandling som passer best for akkurat deg.

Lykke til med neste graviditet!

Med vennlig hilsen
Thea Steinert

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-