Soppinfeksjon under graviditet

Spørsmål

Hei!

Jeg er gravid i uke 6, og har fått kraftig soppinfeksjon (bekreftet av lege). Jeg har hatt gjentatte soppinfeksjoner i mange år før jeg ble gravid, og det eneste som har hjulpet - til gjengjeld svært effektivt - har vært diflucan, som jeg jo ikke kan bruke som gravid. Jeg har nå prøvd både canesten krem + vagitorie og daktacort-salve, men merker overhodet ingen bedring (etter en ukes behandling, var det faktisk verre enn før jeg begynte behandlingen, til tross for at jeg også har fulgt andre råd).

Jeg har lest en rekke norske og internasjonale artikler om behandling og forebygging av soppinfeksjon, og har mer eller mindre gitt opp å bli bedre som følge av medisinsk behandling og de "vanlige" rådene (fram til jeg kan bruke diflucan igjen). Derimot er jeg nå desperat nok til å forsøke andre ting, men er usikker på om det er trygt ved graviditet:

- Kan jeg bruke xylocain-salve i underlivet under graviditet, i så fall hvor hyppig og over hvor lang tid? Jeg forstår at det ikke fjerner soppen, men har tidligere erfart at xylocain er det eneste som lindrer den verste kløen.

- Hvordan kan jeg bruke eddikblanding (vann, eddik og salt) på en trygg måte under graviditet? Jeg vet det ikke har dokumentert effekt, men er villig til å prøve. Har lest at noen bruker det som vannbad eller på en klut, antar at det er trygt? Mens andre skyller eller "sprøyter" det opp i underlivet - det er kanskje ikke trygt ved graviditet?

Er for øvrig takknemlig for råd om hvordan de verste symptomene kan lindres, selv om det aller viktigste naturligvis er at embryoet har det bra.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei kvinne 32.

Beklager sent svar! Du er gravid i uke 6, og fått bekreftet soppinfeksjon av lege. Du har forsøkt både Canesten krem og vagitorie og Datacort salve uten at du har merket bedring. Ofte kan behandling mot soppinfeksjon være langvarig, mye lenger enn en uke, og da må behandlingen foregå sammenhengende i 2 uker (påsmør kremen 2-3 ganger daglig). Dersom du synes det har blitt verre enn før du startet kan det være slimhinnen din reagerer på kremen. Om du ikke har merket bedring - eller dersom forverring- etter 2 uker blir du nødt til å få en ny undersøkelse av legen.

Du lurer på om du kan bruke Xylocain-salve i underlivet under graviditet: Det er ingen kjent risiko ved bruk av denne under graviditet, så om du synes denne lindrer den verste kløen kan du påføre dette der det klør eller svir mest. Men som du selv skriver så fjerner ikke denne soppen, så du bør kun bruke denne ved behov når det er som verst.

Du spør også om hvordan du kan bruke eddikblanding på en trygg måte under graviditet, og dette kan jeg dessverre ingenting om. Men vann, eddik og salt til bruk på hud og slimhinner høres helt trygt ut - men jeg kjenner som sagt ikke til dette rådet, og ville nok ikke sprøytet noe opp i underlivet.

Øvrige råd om hvordan de verste symptomene kan lindres vil være å unngå syntetisk undertøy og unngå ettersittende klær som veldig trange bukser. Bruk bomullsundertøy som kan vaskes ved høy temperatur og unngå overdreven vasking av underlivet. Unngå truseinnlegg. En gang daglig, uten overdreven såpebruk, er nok. Noen ganger er partneren også nødt til å behandles, selv om han ikke skulle ha symptomer. Som sagt, dersom du fremdeles er plaget etter 2 ukers tid med adekvat behandling, så burde du bestille en ny time hos legen din.

Jeg ønsker deg lykke til videre!

Med vennlig hilsen
Thea Steinert

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-