Soppinfeksjon i skjeden

Spørsmål

Hei, for 1,5 mnd siden så fikk jeg en soppinnfeksjon i skjeden og tok da både Canesten og Pervyl før jeg følte jeg fikk bukt med det. Så ville tilfeldighetene det slik at jeg for en drøy uke siden måtte gjennom en kort antibiotika kur hvor jeg tok melkesyre-vaginaltab under kuren for å forsøke å unngå sopp. Men nå har jeg fått soppen tilbake igjen tror jeg, ikke klassiske symptomer med utflod for den har virket normal, men veldig kløe spesielt på kveld og natt (forrige runde med kløe så ble alt av tester for kjønnsykdommer tatt, alle negative). Jeg prøvde først en tabelett med Diflucan torsdag, men syntes bare kløen eskalerte noen dager etter så jeg tok Canesten vaginal + krem nå mandag. Så jeg er altså på dag 3 med krem/Canesten. Kan Canesten forverre istedenfor å hjelpe? Nå synes jeg plutselig utfloden har blitt litt mer tykk og gul enn for noen dager siden, og kløen blitt enda verre. Bør jeg kutte Canesten og forsøke en runde til med Diflucan? Føler jeg virkelig har tullet kroppen med så mye på kort tid, og at skjeden rett og slett ikke klarer finne tilbake til normal balanse.

Kvinne 34
Svar

Hei.


Canesten kan ikke forverre situasjon, slik du spør om. Kombinasjonen Diflucan og Canesten lokalt er det mest effektive mot soppinfeksjon, og vil ha svært god effekt på sopp i vagina. Men tilbakefall er ikke uvanlig. Men dersom det ikke er sopp, men f.eks. det som heter bakteriell vaginose, så vil ikke Canesten og Diflucan hjelpe. Bakteriell vaginose er ikke er kjønnssykdom (som du har blitt sjekket for), men en ubalanse i bakteriefloraen i vagina.

Det behandles med antibakteriell antibiotika, ikke soppmidler. Du beskriver nå symptomer som tykkere, gulaktig utflod, og det er ikke helt typisk for soppinfeksjon, som vanligvis gir en mer "cottagecheese" hvitlig utflod.

Jeg kan naturligvis ikke si noe som helst sikkert om du har det ene eller det andre her over nettet, men vil gi deg følgende råd ut fra denne muligheten:

Fortsett med Canesten i noen dager til, og ta en Diflucan til. Ser det ut til å hjelpe, så var det soppinfeksjon.

Hjelper det ikke, så tar du kontakt med fastlegen for å få antibiotika mot det som heter bakteriell vaginose, -som jeg anser som ganske sannsynlig om ikke dette er sopp, og samtidig vil fastlegen gjøre en vurdering av om dette er korrekt diagnose.

Hvis du skulle få feber eller smerter i underlivet, så haster det mer med å komme til lege, for da kan vi tenke i retning av en infeksjon i de indre kvinnelige kjønnsorganene. Men det tror jeg ikke, så det er bare en forholdsregel om det mot formodning skulle forverres betydelig.

Håper det var grei info og råd. Lykke til.