soppinfeksjon i skjeden

Spørsmål

Jeg har kronisk soppinfeksjon i skjeden.
Jeg har prøvd alt, lest alt som er skrevet om hva en skal gjøre for å unngå soppinf. (Vasket truser på høy temp., ikke bruke truseinnlegg, ikke vaske med såpe, behandlet partner.)

Må ha en kur i måneden sånn som det er nå. Bruker Canesten. Snakket med legen, som sa at det var ingenting å gjøre. Ba selv om å få prøve et annet middel (Pevaryl) i tilfelle jeg var blitt immun mot Canesten i og med at jeg har brukt dette mye. Har tre barn. Ved siste graviditet var jeg veldig plaget, (barn 2 år), men godtok det i og med at legen sa at det kom til å gå over etter svangerskapet.

Min mann er sjømann og borte annenhver måned. Det er plagsomt at etter 5-7 dager etter at han er kommet hjem, må jeg starte kur, så blir ca en uke skrinlagt med hensyn til sex. Jeg synes dette er veldig frustrerende. Tidligere var jeg bra den måneden mannen min var borte, men den tiden ser ut til å være forbi. Nå får jeg det uavhengig av det.

Nevnte også for legen om det kunne være f.eks Gardnerella, men det trodde hun ikke fordi det gir fiskelukt, + at det ikke gir noen plager.

Det starter med kløe, sårhet og rødme. Går etter hvert over til intens kløe og veldig sårhet. Starter da kur og symptomene går fort over.

Please hjelp meg. Som du skjønner er det ikke noe vits i å snakke med legen min her.

Kvinne, 36 år

Svar

Hei !

Jeg synes for det første at du må få tatt en dyrkningsprøve fra skjeden, og få en bekreftet diagnose på at det er sopp, og ikke f.eks. Gardnerella eller annet. En lege kan ikke med sikkerhet utelukke Gardnerella uten en dyrkningsprøve.
Dette er så enkelt og fort gjort, at det er ikke noen mening i å ikke gjøre dette.

Dette fordi f.eks. Gardnerella vil trenge en helt annen behandling enn sopp.

Hvis det er sopp du har, vil jeg foreslå at du forsøke en tablettkur, som heter Diflucan.
Dette virker ofte mot gjenstridige soppinfeksjoner.
Dette er en veldig enkel kur som består av ett -1- stk tabl og så er du ferdig. Dette pleier å være enda mer effektivt enn Canesten stikkpiller.
Du kan også med fordel kombinere denne Diflucan tabletten med en stikkpille Canesten av sterkeste sorten, 500 mg, brukt samtidig.
Ta en behandlingsrunde til på partneren i samme omgang, for sikkerhets skyld.

Du kan lese mer i vedlagte link.

For ordens skyld synes jeg du skal få målt ditt fastende blodsukker, for å se om du har sukkersyke. Ikke det at jeg tror det, men sukkersyke kan gi hyppige soppinfeksjoner i skjeden, så det er greit å få det utelukket.

Forøvrig synes jeg det er synd at du opplever det slik at du føler det ikke er noen vits i å snakke med legen din, det er ikke slik det skal være på noen måte !
Husk at det er din rettighet å kunne bytte fastlege hvis du ønsker det.
Kontakt isåfall ditt lokale trygdekontor.

Ønsker deg lykke til og god bedring. Jeg har sett mange med din type problem, som har greid å bli kvitt det til slutt.