Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Soppbehandling under amming

Spørsmål

Hei! Jeg fødte mitt andre barn for snart to uker siden, og lurer på hvordan jeg trygt og effektivt kan behandle soppinfeksjon. Jeg hadde gjentatte soppinfeksjoner under svangerskapet, som ble behandlet med Canesten krem og vagitorier, med ok effekt. Den siste infeksjonen jeg fikk under svangerskapet rakk jeg imidlertid ikke å bli kvitt før fødsel, og den har vært noe plagsom etterpå. Jeg har brukt Canesten krem siden få dager etter fødsel, men har ikke opplevd noe særlig effekt denne gangen, noe jeg antar har sammenheng med at jeg fortsatt blør en god del, og bruker bind døgnet rundt. Kan/bør jeg bruke Canesten vagitorier mens jeg fortsatt blør etter fødselen, eller er det utrygt eller ineffektivt? Sist jeg fødte, varte renselsen i seks uker. Det frister lite å vente så lenge med behandling. Jeg har hatt mye soppinfeksjoner også tidligere i livet (påvist av lege/gynekolog), og har da erfart at Diflucan-/Flukonazole-kapsler er den klart mest effektive behandlingen. Kan dette brukes når man ammer? For øvrig hadde jeg en normal og ukomplisert fødsel, og sydde ingen sting.

Kvinne 34
Svar

Er du sikker på at det er sopp? Det at du ikke har hatt effekt av Canesten kan tyde på at det kan være annen forklaring på dine symptomer. Etter en fødsel og til menstruasjonen kommer tilbake er det store hormonforandringer, omtrent som etter overgangsalder med meget lavt østrogennivå. Det kan gi sårhet i skjeden og behandles best med lokal østrogen. 

Jeg synes du skal få en sjekk hos din fastlege for å få klarhet om det virkelig er sopp, før du starter ny behandling. Det har ingen hensikt å fortsette med Canesten, hvis det ikke virker. Men som det fremgår av uttalelser fra Relis (legemiddelinformasjon), så er det ikke noe i veien for at du kan ta en enkel kur med Diflucan. Det kan jo også brukes under menstruasjon, så jeg tror ikke at behandlingen svekkes av at du har blødning/renselse. 

Vennlig hilsen Mette

  

Relis, legemiddelinformasjon 

Flukonazol/Diflucan er sannsynligvis trygt å bruke under amming. Dosen barnet får i seg via amming er betydelig lavere enn doser som brukes ved behandling av spedbarn, og det er ikke sett spesielle bivirkninger når nyfødte behandles med flukonazol. Kvinnen kan trygt amme barnet sitt selv om hun behandles med en flukonazol kur.

 Canesten Ifølge flere anerkjente kilder kan kvinner fortsette å amme selv om de behandles lokalt med klotrimazol (krem og/eller vagitorier) på hud eller i skjeden. Det er minimal overgang til morsmelk. Dersom barnet skulle få i seg noe av legemidlet via morsmelken, eller fra huden ved amming, vil det i liten grad tas opp fra barnets mage/tarm-kanal slik at risiko for bivirkninger anses som liten. Eksponeringen ved bruk av klotrimazol 1% krem er svært begrenset. Det er i tillegg erfaring med behandling av små barn med klotrimazol.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-