Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sopp i skjeden etter overgangsalderen

Spørsmål

Hei. Jeg er 56 år m en historie m bla av endometriose. Siste mens en gang tidlig 2014. Jeg tok en full hystorektomi (livmor, eggledere og eggstokker) feb 2014 pga HPV og mange tilfeller av celleforandringer på livmorhalsen. Etter op sa legen at jeg har mulighet for framfallen vagina (selv om hun sydde den fast et sted i magen...). Men hun sa ingenting om evt seine (som feks 1 eller flere år etter) infeksjoner, sopp etc jeg burde "se opp" for. Er d noen? Og hvordan behandler jeg dem?

Kvinne 56
Svar

  

Ved fjerning av livmoren fjerner man ikke mulighet for infeksjon i skjeden, som sopp. Risiko for soppinfeksjon øker ikke etter fjerning av livmor. Symptomene ved sopp er et hvitt, klumpet utflod (som cottage cheese) og kløe i og omkring skjeden. Hvis du er sikker på at det er sopp, kan du kjøpe stikkpiller og evt. krem uten resept. 

Hvis det ikke hjelper,  bør du ta en tur til fastlegen for å utelukke andre årsaker, f.eks. kronisk hudlidelse. 

Etter at eggstokkene ble fjernet, har du mistet det meste av østrogenproduksjonen, og du har tydeligvis hetetokter. Østrogenmangel kan føre til endringer i skjeden så man lettere får infeksjon med f.eks. colibakterier, og det kan gi utflod og sårhet i skjeden, f.eks. ubehag ved samleie. Det kan behandles med lokal østrogenkrem, stikkpiller eller vaginaltablett. Noen produkter kan kjøpes uten resept, Ovesterin og Vagifem. Produktet Intrarosa er reseptbelagt.

Så jeg foreslår ‘soppbehandling’ og besøk hos fastlegen hvis det ikke har hjulpet etter en ukes tid.

God bedring.

Vennlig hilsen Mette