Sopp etter samleie

Spørsmål

Hei. Er en mann midt i 40 årene som fikk meg ny kjærest for 6 mnd siden. Har aldri opplevd dette før, men veldig ofte når vi har sex, får hun soppinfeksjon etterpå. Hun har heller aldri vært plaget med dette før. Ho har prøvd å gå på badet å vaske seg etterpå med rent vann, uten at det hjelper. Ellers ingen plager, blir god å våt så tenker ikke det skal være noe årsak. Dette har jo nå resultert i at vi nesten aldri har sex mere. Har du noen gode tips og råd å komme med?. Ja, vi har sjekket oss begge, å ingen har noen sykdommer der nede.

Mann 46
Svar

  

La meg først presisere at underlivssopp ikke er en seksuelt overført tilstand, men samleie kan trigge den. Skjeden er et organ hvor det samler seg ulike mikrober, både bakterier og sopp, men i små mengder som ikke gjøre skade eller gir symptomer. Det skyldes at den dominerende bakterie i skjeden er de ‘snille’ melkesyrebakterier som sikrer et lavt pH (surt miljø med pH under ca. 4), og som holder de slemme ‘bakterier’ (colibakterier, gardnerella etc) borte eller holder mengden lav. Sæd er basisk med høy pH, over 7,0. Sæden vil derfor påvirke miljøet i skjeden, men det normaliseres  etter kort tid. Hos noen kvinner kan det medføre hyppigere forekomst av sopp (som ganske visst trives best i surt miljø), hos andre tilstanden bakteriell vaginose, BV,  hvor pH er høy (over 4,5). Sopp gir klumpet hvit utflod med kløe. BV gir typisk tynn, grålig utflod med karakteristisk lukt (fiskelukt, rekelukt).

Visse sykdommer dom diabetes og bruk av antibiotika kan disponere for sopp, og noen får hyppigere sopp ved bruk av p-pille.

Tips eller råd? Det er ikke noe som sikkert virker, men hva med å prøve å unngå sædavgang i skjeden ved bruk av kondom (men noen kan få sopp ved kondombruk !) eller avbrutt samleie med sædavgang utenfor skjeden? Det kan iallfall brukes en periode som en test. Et råd kan også være i ha en stikkpille mot sopp parat og bruke den etter samleie. Mye vask og spesielt skylling i skjeden anbefales ikke, da fjerner man de snille melkesyretabletter. Det er ikke vitenskapelig vist at bruk av stikkpiller med melkesyre har effekt, men det er lov å prøve å bruke det etter samleie. Hvis din venninne bruker p-pille, kan de kanskje kuttes ut i en periode, som en test?

Det er altså mange råd, bruk ett av gangen så dere kan finne ut av hva som evt. kan hjelpe.

Jeg håper at dere finner et hjelpemiddel så dere kan få et normalt samliv. Lykke til.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-