Sopp eller urinveisinfeksjon ?

Spørsmål

Hei!
*Jeg har svie/kløe i underlivet.
*brenner når jeg tisser, og samleie er vondt.
*Prøvd Canesten pille,ikke merket noe effekt, mensen kom samme natt, kan det ha svekket virkningen?
*fast partner 3år, 7siste mnd ubeskyttet
*hatt sopp tidl. i forb.med antibiotika.
* formen redusert, har influensa, er sykemeldt pga dette.
*Hadde urinveisinfeksjon en gang i fjor, har Trimetoprim liggende.
Jeg har vurdert en evt.underlivsundersøkelse (skrekk og gru),men vil vente til etter mens slutt.

Kvinne, 25 år

Svar

Hei !

På ditt spørsmål om det at mensen kom samme natt som du brukte Canesten, om det kan ha svekket virkningen, så er det mulig, ja.
At blodet har "fortynnet" / skylt ut den oppløste Canesten-stikkpillen.

Du har symptomer som både kan tyde på mulig urinveisinfeksjon (brenner når du tisser) og symptomer på mulig soppinfeksjon i skjeden: svie/kløe/vondt ved samleie.

Det kan av og til være vanskelig å skille disse symptomene fra hverandre, og jeg har sett at man ofte kan få seg en overraskelse; at man tror man har soppinfeksjon og så er det urinveisinfeksjon, og omvendt.

Det er jo avgjørende at du blir kvitt symptomer som er så plagsomme. Og da trenges en korrekt diagnose, for å velge korrekt behandling.

Jeg ville begynt med å levere inn en morgenurinprøve på et sterilt glass, til din lege. Denne kan legen undersøke med en stix og evt innsending til bakteriedyrkning. Hvis stixen viser at du har urinveisinfeksjon, så er saken grei, da får du antibiotika mot dette og blir frisk.
I den forbindelse kan du jo slippe underlivsundersøkelse.

Men; det går an å ha to ting på en gang: du kan ha soppinfeksjon i skjeden samtidig, eller evt få det av antibiotika-kuren du evt får mot urinveisinfeksjon.

Om du har en soppinfeksjon i skjeden, vil legen kunne slå fast vanligvis bare ved å se hvordan slimhinner og utflod ser ut, evt tar man en dyrkningsprøve for å bekrefte at der er sopp der.

Hvis jeg var deg, så ville jeg starte med en urinprøve, og få evt medisiner mot dette. Så kan du se om alt er bra, eller om du fremdeles har plager fra underlivet.
Hvis du da fremdeles har plager, så ville jeg ha fått foretatt en underlivsundersøkelse for å få bekreftet om du har sopp eller ei.
Der finnes også andre former for betennelse i skjeden, det er f.eks. ikke uvanlig med en bakterieinfeksjon som heter Gardnerella.
Dette er der annen behandling for, Canesten virker ikke mot dette.
Så du ser det er viktig med en presis diagnose, for å velge riktig behandling.

Hvis ikke Canesten virker mot evt sopp, kan du ta opp med legen din om du evt skal ha en tablett som heter Diflucan.
Den brukes ofte mot sopp-skjedebetennelser som ikke lar seg kurere med Canesten. Det er en enkel og grei kur som består av en - 1- tablett !

Når det gjelder å grue seg til underlivsundersøkelse, så er det min absolutte erfaring at de aller aller fleste kvinner opplever at det er vesentlig verre å gå og grue seg og å utsette, enn selve undersøkelsen, så bare hopp i det og få det gjort !
Det er en "uvanlig" opplevelse for deg, og noen synes kanskje det er flaut osv., men husk at legen har flere slike hver bidige dag året gjennom i hele sin yrkeskarriere, slik at for legen så er dette like greit og naturlig som å se en pasient i halsen eller øret, for eksempel.

Håper dette gav deg litt gode råd, og jeg ønsker deg lykke til og god bedring.