Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sopp eller eksem i underlivet?

Spørsmål

Hei! Jeg er en 21 år gammel jente som har slitt med kløe i skjeden i 3-4 uker nå. Jeg gikk på pencillin og forberedet meg egentlig på at en soppinfeksjon ville komme fordi jeg pleier å få det av antibiotika. Selvom kløen vedvarte, så ventet jeg med stikkpille til jeg var ferdig med kuren, og brukte heller canesten kremen for å hindre kløen imens, siden jeg allerede hadde det liggende hjemme. Smurte meg 2 ganger om dagen, noen ganger oftere pga intens kløe. Tok canesten tabletten, men kløen forsvant ikke, så leste meg opp på nettet, og fant ut at jeg kanskje burde ta en svelgetablett mot sopp som man får kjøp reseptfritt på apotek. Den tok jeg for 7 dager siden cirka, og kløen så ut til å gi seg. Men plutselig Idag og igår så kjenner jeg en kløe igjen i underlivet. Jeg har shavet meg nedentil imens jeg hadde soppinfeksjon, og hadde mange sår nedentil pga kløe, noe som kanskje har gjort at jeg har irritert underlivet litt.. shavet meg igjen for 2 dager siden, og fikk tydelige nupper etter shaving, og underlivet mitt virker utrolig irritert. Jeg vet ikke om dette kommer av shaving, eller hva annet det kan være. Har aldri slitt slik tidligere. Jeg vet at underlivet mitt ikke er normalt slik det er nå. Jeg setter meg ned på huk og speiler meg, og ser flere røde prikker og sår, og det gjør vondt å tørke seg etter jeg har vært på do. (Dette ligner foressten ikke på kjønnsvorter eller lignende). Har tatt klamydiatest og den var negativ. Kan det her ha en sammenheng med soppen? Har brukt utrolig lang tid på å «heale» der nede i forhold til før. Før kunne jeg ta tabletten og alt ble som normalt. Nå er underlivet mitt helt utrolig vondt og rart flere uker etter jeg har brukt canesten og svelgetablett for sopp... bruker underlivet så lang tid på å komme seg etter en soppinfeksjon? Ble henvist til gynekolog men fikk ikke time før juni og begynner å bli litt stressa for hva dette kan være

Kvinne 21
Svar

  

For å repetere. Du har nå i snart en måned hatt symptomer på sopp, sannsynligvis oppstått etter en antibiotika-behandling. Du har brukt stikkpille, krem og svelgetablett. Du har fortsatt kløe og har nå fått nupper/røde prikker etter to omganger med shaving og lurer på om det er en sammenheng?

Nå er det jo slik at barberingen er langt fra de indre kjønnsleppene og skjeden som vel er det området som klør? Så direkte sammenheng behøver det ikke å være, men ditt underliv har totalt sett hatt noe hard medfart med infeksjon, lokalbehandling og så kløe.

Jeg synes ikke du skal vente til juni med å komme til gynekolog. Underlivssopp er noe som fastlegen ofte kan stelle med. Legen kan ta prøver for å se om det foreligger sopp. Det kan også være en slags eksem, og da skal det gis annen behandling. Inntil det er avklart, vil jeg anbefale deg å være skånsom overfor underlivet. Skylle med handdusj, evt bruke babyolje for rengjøring og forsøke Eurax krem for kløe. Og så stoppe med barbering til alt er i orden igjen. Kjønnshår har en beskyttende funksjon for underlivet.

Jeg håper at du snart kan få det avklart og få korrekt behandling.

Vennlig hilsen Mette