Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter ved samleie. Vestibulitt/vulvodyni

Spørsmål

Jeg har siden januar 2020 hatt vondt i underlivet under og etter sex. Jeg er foreløpig i en behandling mot sopp og bakteriell vaginose, men oppfatter at jeg ikke blir tatt helt på alvor og velger å skrive utdypende her om sykdomshistorie og symptomer, i et desperat forsøk på å få en "second opinion". Jeg har vært seksuelt aktiv siden jeg var 15 og har aldri hatt noe problemer med samleie frem til nå. Jeg har hatt ulike partnere i forskjellige størrelser uten problem. Fast partner i 1 1/2 år. Jeg er utredet for vaginisme og har det siste året gått hos osteopat. Jeg hadde et rotert bekken som nå er fikset opp i, og er 99% sikker på at jeg ikke strammer meg under samleie. Allikevel har jeg smerter nederst og ytterst i skjedeinngangen når penis kommer inn, og jeg får rifter der og i perineum uansett om jeg varmer opp mye, er veldig tent, slapper av i bekkenbunnen og bruker mye glidemiddel. Jeg dro derfor til en gynekolog, som så at jeg hadde sopp (tok ikke prøve, bare så det i utfloden) og fikk først en tablett fluconazol 50g og skulle bruke Dactakort krem i 5 dager. Dette lettet smertene ved inngangen, men hadde etter det smerte lengre inn i vagina under samleie. Da fikk jeg beskjed om å smøre Canesten hver dag i 1-2 uker og ta fluconazol 150g annenhver dag i en uke, og etter det en gang i uken. Jeg hadde ikke samleie på 2 uker, og forsøkte igjen i helgen, og det er nå vondt i skjedeinngangen/perineum igjen, men ikke lengre inn. Jeg skal fortsatt ta Fluconazol i 5 uker til (en gang i uken). Legen skrev på mandag ut Zidoval 7,5mg/g til meg, som jeg nå er på dag 3 av 5. Jeg har også kjøpt Aco soothing cream som jeg smører på utvendig område 2-3 ganger daglig, i et forsøk på å bli mer elastisk. Jeg forsøker å massere området, men føler at penerium er "hard" selv om jeg slapper av i musklene. Hvordan skal penerium kjennes ut? Og kan det at jeg innimellom blør/har smerter under avføring ha noe å si? Håper du har noen forslag til hva dette kan være eller noen tips.

Kvinne 23
Svar

  

Det er vanskelig å stille diagnose uten å undersøke deg.

Smerter i den ytre delen av skjeden, ved skjedeinngangen, kan være vulvodyni/vestibulitt hvor det er unormal følsomhet som kan vanskeliggjøre samleie. Det er en vanlig tilstand, men man vet ikke hva som er årsaken. Noen har satt det i sammenheng med langvarig lokalbehandling for sopp, så det bør du kanskje slutte med i og med at det ikke er påvist sopp ved bakterieprøve, og du ikke har hatt typiske symptomer med kløe. Behandlingen av denne tilstanden er vanskelig. Det finnes spesielle ‘vulvaklinikker’ med tverrfaglig behandlingsteam. Noen gynekologer har også god erfaring. Behandlingen er å stoppe med lokalbehandling og prevensjon og samleieforbud i noen måneder (?), mens man forsøker å opparbeide normal følsomhet, f.eks. med lokalbedøvende krem.


Smerter dypt inne i skjeden kan skyldes tilstanden endometriose hvor det er vev av samme type som livmorslimhinnen inne i bukhulen, f.eks. på båndene som går bak livmoren. Iblant kan legen kjenne ømme knuter bak livmoren. Smerte fremkommer ed 'dype støt'. Typisk kan smertene fortsette etter samleiet. Diagnosen kan bare stilles ved kikkhullsundersøkelse (laparoskopi). Behandling kan være p-pille/ring uten pause så du ikke får menstruasjon.

Stramhet ved anus er ikke unormalt.

Det er ikke lett å beskrive hvordan perineum skal kjennes ut. Som stram hud?

Du kan be legen om henvisning til gynekolog. Det er ofte lang ventetid til de få vulvaklinikker som finnes i Norge, kanskje et års ventetid?

Jeg håper at du kan få hjelp.

Vennlig hilsen Mette