Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter ved samleie: Årsaker?

Spørsmål

Hei! Jeg er en 20 år gammel jente som har en sønn på 6 mnd som kom til verden med keisersnitt(pga fødselangst og seksuell trakassering i ung alder) Helt siden jeg ble gravid var det vondt og ha sex. Nå 1 år etterpå har jeg ikke sex med partner fordi jeg for vondt. Når jeg var gravid blødde jeg under/etter sex, men er usikker nå om jeg blør siden vi ikke har samleie lengre. Vi har prøvd, men jeg får bare vondt. Jeg har vert hos gynekolog og hun sa at jeg trengte østrogen, så jeg har tatt vagifem i snart 2 uker, og har 2 uker igjen. Jeg har masse symptomer, det klør litt nedentil, jeg er rød og irretert/tørr, vondt i livmor/blæra, får vondt når jeg tisser men kan ellers ha vondt i livmor. Jeg har ikke regelmessige menstruasjoner og har aldri hatt det. Smertene jeg får er ikke verkende smerter, mer skarpe smerter og stikkende. Har litt gult belegg rundt klitors og kjønnslepper. Gynekolog sa at alle testene hun tok var fine, både sopp og bakteriell vaginose osv. Men hun tok ikke celleprøve.. Jeg har mye utflod som kan skifte fra grønn rennende til hvit tykk. Jeg vet det er noe gale. jeg fikk nettopp en antibiotika kur på urinveisinfeksjon, fordi det gidde utslag på nitritt og protein i urinen. Men det har ikke hjulpet. Har du noen formeninger om hva dette kan være, komplikasjoner etter keisersnitt, kreft osv?

Kvinne 20

Kvinne 20
Svar

Hei.


Du har sendt ditt spørsmål til vår lege innen fagområde pediatri / barnesykdommer, og derfor har han videresendt ditt spørsmål til meg som almenlege. Du har altså så mye smerter ved forsøk på sex, at du ikke kan ha det. Du har vært hos gynekolog, som ikke har funnet noen sykdom, og det er jo bra, for det betyr vanligvis at du sannsynligvis ikke har noen sykdommer. Men du har fortsatt de samme plager, og du har ikke fått noen løsning på dette. Du har fått foreslått østrogenkrem og brukt den i 2 uker uten noen effekt. Det er muligens noe kort tid for å trekke sikre konklusjoner, så fortsett videre med denne, i det minste for å ha forsøkt det på en fullgod måte.


Smerter ved samleie kan generelt sett skyldes fysisk sykdom / fysiologiske faktorer, eller psykologiske årsaker. Det sistnevnte er meget vanlig. Nå snakker jeg egentlig generelt og ikke nødvendigvis om deg, men det er ingen uvanlig situasjon at tidligere vonde opplevelser og traumer, blant annet av seksuell art, kan ligge bak slike plager. Og du forteller jo at det er noe du dessverre har opplevd. Dette skjer vanligvis da på helt ubevisst plan, og handler blant om ubevisste spenninge i underlivet m.v. Jeg tror nok at du i det minste må holde en slik forklaringsmodell åpen for ditt vedkommende også, om ikke en finner noen fysisk forklaring eller sykdom som årsak til plagene dine.


Jeg ser ikke for meg at et keisersnitt vil kunne gi slike plager, jfr ditt spørsmål. Og du skriver jo også at plagene begynte når du ble gravid, altså før keisersnittet. Altså kan du i det minste utelukke forklaringen.

Infeksjoner vil kunne gi smerter ved samleie, men det har jo din gynekolog utelukket. Men samtidig omtaler du grønn utflod. Jeg synes at du skal oppsøke gynekolog nok en gang, helst når du har denne utfloden, for en fornyet vurdering og undersøkelse, siden forrige time hos gynekologen hverken kom med noen god forklaring og heller ingen løsning.

Det er jo ofte slik at en ikke nødvendigvis løser et helseproblem ved første og kun ett stk legekonsultasjon, men at en må gå flere ganger for å komme til bunns i problemet, og det er nok helt klart eneste gode løsning for ditt vedkommende. Jeg kan jo f.eks. ikke stille noen diagnose på deg her over internett, naturligvis, men kun bidra med høyttenking og råd.


Kreft kan saktens gi smerter ved samleie, men det kan du nok utelukke siden du har vært til gynekolog nylig, som ikke fant tegn til dette.

Når du nå oppsøker gynekolog påny, så ta opp de forhold jeg nevner nå (inkl muligheter for psykologisk forklaring / spenninger m.v.) med gynekologen for å få diskutert dette videre, i håp om at det kan være begynnelsen på en løsning for deg.


Jeg ønsker deg lykke til. Dette finnes det løsninger for, også om det skyldes psykologiske forklaringer, så nøl ikke med å ta opp dette som mulig forklaring når du går til gynekolog påny nå.

Ta gjerne med en utskrift av spørsmål og svar her til gynekologen, det kan være en grei "døråpner", og samtidig så er her så mye viktig informasjon i det du har skrevet, at gynekologen må få denne informasjonen for å kunne hjelpe deg på best mulig måte.