Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter under menstruasjon. Endometriose?

Spørsmål

Hei. Jeg kan begynne med at siden jeg var liten har ryggen min vært et problem ved berøring. Jeg syns det er smertefullt å bli tatt på/pirket på, spesielt med fingre. Dette gjelder også nakke, skuldre, overarmer og utsiden av lår. Har punkter på kroppen hvor der er ekstra ille. det eneste svaret jeg har funnet på Google er at «hjernen sender feil signaler til kroppen om at det er smertefullt».

Jeg har egentlig slått meg til ro med at jeg kanskje bare er «overfølsom», men etter disse nye problemene lurer jeg på om det kan være relatert til hverandre. Dette er altså noe jeg aldri har vært utredet for. Så til nytt problem: I sommer var jeg på lang bilreise. da ferien tok slutt hadde jeg smerter i hofte og litt i ryggen (alt på høyre side), men tenkte det var vanlig grunnet langturen.

Ca på samme tidspunkt fikk jeg forstoppelse. hverken forstoppelsen eller hofte/flanke smertene ga seg. Fra slutten av juni til slutten av september var plagene kun at jeg følte at jeg ikke fikk tømt tarmen skikkelig og stivhet i hoften konstant. Midten av september ble avføring svært illeluktende.

I slutten av oktober følte jeg forverring, jeg har nå verre forstoppelse og smertene i flanke er blitt verre, stivheten i hoften er lik, og øm. Jeg har også begynt å få smerter i øvre rygg og har opplevd stivhet i legger, lår, håndledd og albue.(høyre side) Disse smertene/stivheten er ikke like konstante som flanke og hoftesmerten, men kommer og går.

Noen ganger blir jeg kjempe varm og får en brennende følelse i korsryggen. Det er mest smertefullt i korsrygg når jeg går på do. Avføringen virker nesten bløt, og jeg har heller ikke mye magesmerter. Litt av og til, som for det meste jeg tror er luftsmerter fordi det lindres av å slippe ut luft.

Når jeg først klarer å gå på do er det for det meste luft som kommer ut. Under menstruasjon virker det som hoftesmertene er forsvunnet helt, men det kommer tilbake etter menstruasjon. Hva tror du det kan være?

Kvinne 26
Svar

Hei.

Det som jeg legger merke til her, og som kan være en viktig opplysning, er at smertene finner under menstruasjonen. Det finnes en tilstand som heter endometriose, som består i at en kan ha små områder med livmorslimhinne utenfor slimhinnen, f.eks. i bukhulen, i nærheten av tarmen osv, og det kan igjen isåfall forklare smerter i forbindelse med avføring.

Disse områdene med livmorslimhinne svulmer opp før mensen, slik livmorslimhinnen forøvrig gjør, og da kjenner mange det typiske symptomet ved endometriose, at smertene øker før mensen, før så å forsvinne igjen når mensen kommer igang.

Du bør derfor gå til fastlegen din med disse plagene, for å bli utredet for endometriose. Husk da å fortelle dette med at smertene forsvinner når mensen kommer igang, og beskriv symptomene forøvrig slik du har gjort her. Det finnes flere effektive behandlingsmetoder for endometriose, både p-piller, hormoner og kirurgisk behandling.

Det behøver naturligvis ikke å være dette, så fastlegen vil utrede deg for andre årsaker samtidig. Du har jo symptomer fra tarmen, avføringsforandringer m.v., og det vil en ikke få av endometriose. Få derfor sjekket om du kan ha noen sykdom i tarmen, f.eks. cøliaki, laktoseintoleranse, betennelsestilstander i tarmen. Det sjekkes med blodprøver og avføringsprøver i første omgang.

Jeg håper at rådet kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.