Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter, redd for underlivskreft.

Spørsmål

Hei! Har de tre siste måneder hatt pressfølelse på høyre side i underliv/hofte. Det er verst rundt eggløsning og mens, men også om jeg har dager der jeg sitter mye. Når det står på er det konstant, men kan også gå dager der jeg ikke kjenner det/bare litt. Jeg sliter med helseangst, og tenker selvfølgelig eggstokk-kreft og andre farlige ting. Har vært mye hos gynekolog siste 3 årene grunnet gjentatte spontanaborter, senest 15.juli der det ble tatt innvendig ultralyd uten unormale funn. Celleprøven var og fin. Dette var det som stod i siste epikrise "Vaginal UL AV livmor med heilt regelmessig treskikta slimhinne, 6 mm. Bilateralt upåfallande ovarier med fleire preantrale folliklar og dominerande follikel hø sida. Ingen fri væske. Ingen oppfylningar." Jeg er usikker på hva dette betyr, men gyn sa at det ikke var noen unormale funn. Min fastlege sier at dette ikke er noe å bekymre seg for, og selv om jeg stoler fult på han, så gjør ikke angsten min det. Har bedt om henvising til gyn for å undersøke, men det kan ta tid før jeg får time der. Har også siste dager hatt litt kvalme og magesmerter. Dette kan selvfølgelig være tilfeldig og noe annet, men her tar også angsten overhånd. Jeg har ingen i familien med verken denne type kreft eller brystkreft, og jeg vet jeg er ung så gjør sjansen enda mindre for at dette er noe farlig. Men klarer ikke å legge denne tanken fra meg siden denne pressfølelsen ikke gir seg etter så lang tid. Takk for at dere er til! God jul.

Kvinne 28
Svar

  

Smerter som kommer på faste tider i syklus, spesielt fra eggløsning og til menstruasjon er typisk for den godartede tilstanden endometriose hvor vev som likner på livmorslimhinnen er plassert i bukhulen, på eggstokker, omkring livmoren, på tarm og andre steder. Man kan vanligvis ikke se endometriose på ultralyd, det må utføres laparoskopi (kikkhullsoperasjon). Smerter når du sitter mye er ikke tegn på gynekologisk sykdom. Med hensyn til eggstokkreft, så er det ikke noe i din beskrivelse som tyder på det.

Ultralyd viste helt normale forhold

· Normal livmor med normal slimhinne

· Begge eggstokker (ovarier) normale med mange egganlegg (preantrale follikler) og en dominerende follikkel (som sannsynligvis kommer til å levere månedens egg)

· Ingen fri væske. Det er normalt med litt væske, spesielt etter eggløsning. Ved endometriose kan mengden være litt øket, og ved eggstokkreft kan det være store mengder (flere liter)

Jeg kan egentlig ikke se at det er grunn til ny undersøkelse hos gynekolog. Hvis det var kommet en stor cyste på høyre side, så ville din fastlege sannsynligvis ha kjent den ved undersøkelse. Kvalme og magesmerter tyder ikke på alvorlig underlivssykdom. Du har flere dager uten symptomer, det tyder heller ikke på at det er noe alvorlig.

Jeg håper at du kan legge de bekymringsfulle tanker litt til side og glede deg til julen.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-