Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter og blødning i forbindelse med samleie.

Spørsmål

Hei! Jeg har et problem nedentil som gjør at jeg ikke orker tanken på sex lengre...vær gang jeg har hatt sex den siste tiden får jeg kramper i livmora og begynner å blø. Det kan omtrent føles som mensensmerter. Det blør ofte under akten også. Selv ved bare kåthet får jeg vondt og begynner ofte å blø. Smertene varer lenge, ofte til langt på dag -dagen etter sex/kåthet. Hva kan dette være?

Kvinne 25
Svar

  

Smerter ved samleie og blødning ved samleie har sannsynligvis to forskjellige mulige forklaringer.

For å ta det med blødninger først, så er det veldig rart at du får blødning i opphisselsesfasen, altså før inntrengning. Det kan jeg ikke forklare, men blødning under samleie er ikke uvanlig. Det skyldes som oftest blødning fra livmorhalsen. Det kan igjen skyldes infeksjon, polypp eller det som betegnes ‘ektopi’ hvor det er godartede forandringer på livmorhalsen med slimhinne som har rikelige kjertler og skjøre blodkar som lett gir blødning ved berøring. Legen vil ved en vanlig gynekologisk undersøkelse se om det foreligger slike forandringer.

Så det med smerter. Også her er det veldig rart at du får smerter før samleiet, det kan jeg ikke finne en rimelig forklaring på. Samleiesmerter som kan vare lenge etterpå, kanskje til neste dag, kan ses ved endometriose. Det er en godartet tilstand hvor det finnes livmorslimhinne utenfor livmoren, nærmest som små ømme knuter. Gynekologen kan ved vanlig undersøkelse få mistanke om endometriose, men diagnosen kan stort sett bare stilles ved kikkhullsundersøkelse i narkose (laparoskopi). 

Jeg synes at du skal snakke med din fastlege, få en sjekk og be om henvisning til gynekolog. I mellomtiden foreslår jeg at du bruker p-pille uten pause, det er god behandling ved endometriose. Hvis du får det som betegnes som ‘mellomblødninger¨, altså småblødninger, så kan du holde tre dagers pause og starte igjen. Det går ikke ut over sikkerheten med tre dagers pause.

Som sagt, så kan jeg ikke forklare at du får symptomer med blødning og smerter før samleiet, men har omtalt teorier om symptomene under og etter samleiet.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-