Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter midt i syklus

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 24 år som opplever en slags stikkende smerte nedentil og ut mot siden, av og til. Smertene kommer ca midt i syklusen (14-15 dager etter første dag i siste mens) og varer vanligvis 2-3 dager. Utflod samtidig. Smerten er som regel ikke konstant, men oppleves som sagt litt stikkende. Som regel mot høyre side, men av og til også mot venstre. Siste jeg hadde det varte det derimot 4-5 dager, og jeg hadde også noen lignende smerter (dog litt mildere) et par dager før jeg fikk mensen. Jeg har alltid slått meg til ro med at det er eggløsning, da jeg har lest at det er vanlig med litt smerter da, men det som bekymrer meg er at det varte så "lenge" forrige gang i tillegg til at det også kom et par dager før mens. Det står på nettet at smerter rundt EL sjeldent varer mer enn 1-3 dager og det kommer ikke opp som symptom på PMS. I tillegg står det at det ofte bytter side fra gang til gang, men hos meg varierer dette veldig. Jeg blir så innmari redd for at jeg går rundt med kreft av noe slag! Burde jeg ta meg en tur til legen straks? Har ellers ingen blødning utenom mens og vanligvis heller ingen smerter utenom disse midt i syklusen og første dagen med mens. Føler meg ellers frisk. Har ganske sensitiv mage og blir fort oppblåst/får luftsmerter, men dette har jeg hatt i mange år òg jeg føler at dette avhenger av maten jeg spiser. Bør jeg bekymre meg?

Kvinne 24
Svar

  

Nei, du behøver ikke å bekymre deg og det er ikke nødvendig med tur til lege.


Som du har oppfattet det, kommer smertene sannsynligvis fra eggstokkene. De er arbeidende organer hvor det gjennom syklus skjer forandringer. Egg modnes inne i en sekk/pose, omgitt av væske. Når egget er modnet tilstrekkelig, så sprekker eggposen og egget skytes ut til oppfangning av egglederen, til befruktning og videre transport nedi livmorhulen. Hvis egget ikke befruktes, så forsvinner det bare. 

Når eggposen (på 3-4 cm) sprekker, siver litt væske ut i bukhulen, det kan gi kortvarige smerter. Noen ganger kan det briste et blodkar på eggstokken og det dannes en blodansamling som kan gi smerter som kan vedvare noen dager (som en blodansamling andre steder på kroppen). 

Det med at eggløsning kommer vekslende fra den ene og andre siden, er noe vi tror, men ikke har så god dokumentasjon for.

Smerter som kommer regelmessig etter eggløsning og frem til menstruasjonen starter, kan skyldes den godartede tilstanden endometriose hvor vev som likner på livmorslimhinnen, er plassert på bukhinnen eller på eggstokkene. Denne tilstanden kan stort sett bare påvises ved laparoskopi (kikkhullsoperasjon). Dine symptomer er ikke typisk for denne tilstanden.

Kreft i underlivet (eggstokkene) gir lite smerter. Og det ville jo være rart om det var noe farlig i og med at du bare har smerter noen dager i hver måned.

Hvis du vil slippe disse smertene, kan du tenke på p-piller som stopper eggløsning (vanlige p-piller eller Cerazette). 

Vennlig hilsen Mette