Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i underlivet

Spørsmål

Hei. Jeg er i overgangsalder. Har ikke hatt mens på flere år. Har til nå ikke hatt plager. Står ikke på østrogen. Så til spørsmål: Hvor lang tid tar det for eggstokkreft å utvikle seg? Jeg var til rutinekontroll hos gynekolog for et år siden. Alt var bra. Ingen celledeling. Hun tok også innvendig ultralyd. Hun sa at jeg hadde tynne slimhinner og små eggstokker. Jeg har ny rutinemessig time igjen der om 2 måneder fordi jeg for et par år siden hadde celledeling. For et par uker siden fikk jeg symptomer på urinveisinfeksjon. Jeg følte at blæra var full og hadde hyppig vannlating. Ingen svie. Fikk Selexid på legevakt kun på symptomer. Ble ikke bedre. Var hos fastlege med urinprøve. Ingen infeksjon. Har nå også vekslende menslignende og brennende smerter i underlivet. Har også mageknip/luftsmerter i perioder. Jeg er redd dette er kreft. Fastlegen kjente etter oppfylninger i magen min, men beroliget meg. Han tror plagene er ufarlige, og tenker kanskje jeg burde gå på lokalvirkende østrogen, men ville ikke sette meg på det. Han mente gynekologen jeg skal til bør avgjøre det. Han vet om timeavtalen min der. Burde jeg fremskynde denne timen? Har såpass mye vondt at jeg må ta Ibux eller Paracet. Kan det være sopp jeg har?

Kvinne 54
Svar

  

Hvis du har så sterke smerter at du må ta smertestillende tabletter, så synes du skal be om en rask undersøkelse, spesielt hvis legen ikke har utført en gynekologisk undersøkelse. Smerter som du beskriver er ikke typiske tegn på eggstokkreft, det kan f.eks. være tarmbetennelse. Symptomer på urinveisinfeksjon hvor det ikke kan påvise bakterier, kan ses ved eggstokksvulster.

Til dine spørsmål:

· Hvor lang tid tar det for eggstokkreft å utvikle seg? Svar: det vet vi ikke. Når du snakker om ‘celledeling’ betyr det unormale celler på livmorhalsen, og det har intet med eggstokkreft å gjøre. Celleprøve er for å avsløre forstadier til livmorhalskreft. Eggstokkreft påvises ved en gynekologisk undersøkelse med ultralyd.

· Kan det være sopp jeg har? Svar: Sopp gir ikke smerter, men svie i skjeden og et cottage cheese lignende utflod

· Fastlegen mistenker østrogenmangel i skjeden. Svar: Det gir ikke slike symptomer som du beskriver, men sårhet ved samleie og evt. utflod.

· Hvis de brennende smerter sitter i huden omkring skjeden eller nedre del av magen, så kan det være tilstanden vestibulitt, en slags nervesykdom

· Om henvisning til gynekolog. Burde jeg fremskynde denne timen? Svar: Som sagt, ved så sterke smerter synes jeg du skal be om en rask utredning. Ta kontakt med gynekolog-kontoret og fortelle om dine plager. Da kan du sikkert få raskere time. Det blir ofte avbud, og legene har gjerne avsatt timer for ‘øyeblikkelig hjelp’

Vennlig hilsen Mette