Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i underlivet

Spørsmål

Hei! Jeg er jente på 25 år. Jeg har de siste to menstruasjonssyklusene hatt litt plager med en slags vag stikkende smerte nederst på høyre siden av magen. Jeg har vanligvis slike smerter midt i syklusen, altså rundt eggløsning, og disse kan vare mellom 2 og 5 dager. Da er de typisk takvise og kan oppleves vonde, men gir seg etter denne tidsperioden. Forrige menstruasjonssyklus hadde jeg derimot denne stikkende smerten/ubehaget gjennom hele syklusen, men som regel ikke så vond, bare som et slags klyp eller stikk et sekund eller to, som kjennes litt ubehagelig. Noen ganger kunne det være 2 ganger om dagen, andre dager jevnt gjennom dagen. Også her verst i midten av syklusen. Det som var litt rart var at disse smertene/ubehaget var tilstede første dag i menstruasjonen, men var ikke tilstede resten av menstruasjonen, før det kom tilbake etterpå. Har ingen mellomblødninger, ingen unormal utflod og ingen andre allmennsymptomer som tilsier at noe er galt. Er ikke plaget av menstruasjonssmerter utenom første dagen i menstruasjonen. Syklusen er relativt regelemessig, men har alltid variert litt med noen dager. Går ikke på noen medisiner og er heller ikke gravid. Jeg sliter med angst og har hatt en ekstremt stressende høst, men jeg tenker ikke at det har noen sammenheng med dette. Tok første celleprøve i fjor høst og den var normal. Fastlegen tok også en rutinemessig underlivsundersøkelse samtidig og ga uttrykk for at h*n oppfattet alt som fint.Jeg blir likevel livende redd for at jeg har kreft eller en eller annen farlig diagnose, og lurer på om jeg burde komme meg til legen fort? Hva kan dette være?

Kvinne 25
Svar

  

La meg starte med å si at dette IKKE er symptom på underlivskreft. 

Du har bare hatt smertene i ca to måneder, så det er for tidlig å si hva det kan dreie seg om.

Den tilstand/sykdom som er relatert til menstruasjonssyklus, er endometriose/adenomyose. Ved endometriose finnes vev av samme type som livmorslimhinnen lokalisert til f.eks. bukhinne eller eggstokker. Typisk gir det smerter ved eggløsning og i perioden frem til menstruasjonen setter i gang, det er sjelden at det er symptomer i hele syklus. Adenomyose er vanligere hos de noe eldre kvinner, og her finnes livmorslimhinnen inne i livmorveggen, typiske symptomer er smertefulle og rikelige menstruasjoner.

Ingen av de nevnte sykdommer er farlige, de er ganske vanlige, finnes hos 5-10% av alle kvinner. Behandling kan være Ibux og/eller paracet. Evt. p-pille som tas uten pause for å kutte ut menstruasjonene. Det er også andre behandlinger

Det er ingen grunn til hastebesøk hos legen, men det kan være lurt med en undersøkelse for å berolige deg.

Jeg må tilføye at det er vanskelig å stille diagnosen endometriose uten å utføre laparoskopi (kikkhullsoperasjon i narkose), ultralyd kan som regel ikke påvise endometriose. Man vil ofte starte behandling på mistanke.

Som sagt, det er for tidlig å stille diagnose, så se det an og ha mitt forslag i bakhodet.

Vennlig hilsen Mette