Smerter i underlivet

Spørsmål

Hei! Jeg sendte deg et spørsmål for en stund siden. Har senere vært i kontakt med både gynekolog og nevrolog. Der har jeg fått tilbud om fjerning av det de tror er en gartner duct cyste og nevrolog foreslo en nervebetennelse pga reaktivering av herpes virus som årsak. Begge har vært usikre på om de tingene er årsaken til plagene. Jeg har ikke fått en vurdering i forhold til om endometriose kan forårsake plagene. Jeg får anfall med nummenhet i venstre siden av underlivet, det er hovedsaklig venstre ytre kjønnsleppe, litt av perineum og litt av baken på samme side. Noen ganger så synes jeg at jeg kjenner det også litt mot venstre side av nedre del av 'mons pubis', men det er ikke det vanligste. Etterhvert så har det blitt tydelig at anfallene hovedsaklig kommer under menstruasjon, gjerne i begynnelsen og mot slutten av den. De kommer faktisk nesten bare ved menstruasjon nå, men har hatt noen anfall utenom. Det kjennes ut som når foten sovner og kan komme litt når som helst. Synes at det er veldig rart. Antallet anfall kan variere fra 4-5 om dagen til uker uten noen. Varer vanligvis ikke mer enn 5 min. Jeg har også fått informasjon om at livmoren min nå er fremovervendt, som jo er normalt, men den var bakovervendt før. Jeg vet ikke om dette kan skape mer trykk på cysten, men tror ikke det. Jeg har hatt denne cysten i minst 2 år. Jeg har bare hatt disse anfallene med nummenhet siden sommer 2019. Jeg har fått cysten 'drenert' høst 2018. Jeg har ikke fått beskjed om at den er større nå enn den har vært tidligere, tror den ble målt til 1.7 cm i diameter nå mot kanskje 1.5 cm før. Er derfor litt usikker på om jeg skal operere den bort, hovedsaklig pga noe (dog lav) risiko ved operasjon med narkose. Vet ikke om de kommer til å sende den videre for å bekrefte diagnosen heller. Har i mellomtiden begynt med Cerazette mtp å unngå menstruasjon, men har fremdeles mens (bare brukt litt over en måned). Hva tenker du om dette med å fjerne cysten og de andre tingene?

Kvinne 28

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

  

Jeg fant ditt spørsmål etter en del søking, det var i juli 2019. Du er altså ikke kommet så mye nærmere en diagnose. Jeg synes at det er viktig å få avklart om det kan være endometriose som trykker på en nerve (f.eks. pudendusnerven) og som stort sett bare gir smerter ved menstruasjon. Jeg vil foreslå at du får utført MR undersøkelse av underlivet. Det må presiseres at det skal gjøres med ‘endometrioseprotokoll’. Det bør også nevnes i henvisningen at du har en cyste i vagina.

Så vil jeg ikke anbefale Cerazette, det stopper bare blødningene hos ca. en tredel. I stedet vil jeg anbefale Primolut 5 mg 1 tabl. daglig uten pause eller Provera 10 mgx 3. Hvis det ikke stopper blødningene, må dosen økes. 

Jeg vil ikke anbefale deg å få fjernet vaginalcysten, før man vet hva det kan være. Det er ikke utenkelig at det kan være endometriose. Var det blod som ble suget ut av cysten, så er det sannsynligvis endometriose og cysten bør fjernes da det kan irritere nervene. Var det klar væske, kan det være en Gartner cyste, men det er ikke nødvendig å fjerne dem, og jeg tror ikke en slik cyste kan gi deg de plager du beskriver. Det med reaktivering av herpesvirker lite sannsynlig.

Om din livmor ligger bakover eller fremover, tror jeg er helt uten betydning.

Vennlig hilsen Mette

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn