Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i underlivet og blødningsforstyrrelser

Spørsmål

Hei! Har det siste året vært plager av og på med smerter i underlivet, og blødningsforstyrrelser. Det hele startet med at jeg fra å ha kraftig menstrasjon,gikk til å kun ha blødninger 1-2 dager..og litt spotting innimellom..Samtidig kom de konstante menssmertene og murringene..Mest i venstre side,men også på høyre av og til.Jeg har vært på mange undersøkelser før dette.Jeg har vært hos fastlegen,som tok vanlig gu, med celleprøve og det som hører med.Alt var fint.Har vært hos 2 private gynokologer,som har tatt innvendig ultralyd,celleprøver osv.Alt var fint. Satt inn en spiral i sommer, men har fortsatt småblødninger.Men ikke så hyppige,kanskje bare en form for menstrasjon? Har tatt ultralyd innvendig,utvendig og Mr av bekken og hofter. Fikk påvist rift i bekkenet, etter svangerskapene.Ellers var MR'en fin.Jeg har 5 barn, derav 3 er født med keisersnitt. Kan det være noe med arrvevet etter de? Min mor var veldig tidlig i overgangsalderen,så fikk sjekket opp dette også.Men ingen tegn til at den er på vei enda. Har også tatt alle mulige blodprøver osv,men alt har vært innenfor normalen. Jeg har det siste halvåret vært veldig bra, ingen videre smerter..Men siste måneden har det kommet tilbake. Dette påvirker veldig hverdagen min, og ikke minst sexlivet mitt..Og jeg er litt rådvill på hva jeg skal gjøre. Hva mener du er det neste skrittet å gå? Min mor døde av brystkreft 49 år gammel, men vi har ingen genfeil påvist i familien. Men likevel blir jeg bekymret over at det kan være noe alvorlig galt,til tross for at undersøkelsene viser ingen tegn på det.

Kvinne 36
Svar

  

Først litt til oppklaring. Vanligvis vil menssmerter være smerter sammen med blødning, men når du beskriver det, så oppfatter jeg det som underlivssmerter av samme type som man har ved menstruasjon, men uten blødning. Jeg håper at det er korrekt? Når du omtaler spiral, så går jeg ut fra at det er en hormonspiral? Og da er det helt vanlig med småblødninger i stedet for vanlige menstruasjoner.

Du har født 5 barn, de 3 med keisersnitt. Dessverre er det ingen opplysninger om når smertene kom i forhold til siste fødsel som jeg antar var med keisersnitt? En sjelden gang kan det komme sammenvoksinger inne i livmoren etter keisersnitt så blodet stenges inne i små lommer, og det ville kunne forklare mindre menstruasjon, men det ville man sannsynligvis ha sett ved ultralyd eller ved MR. Nå beskriver du at MR ble tatt av bekken og hofter, så det er ikke sikkert at man har sett så nøye på forhold inne i livmoren? Med MR kunne man også ha påvist tilstanden adenomyose som er helt godartede forandringer i livmorveggen som kan gi smerter sammen med blødning.

Overgangsalder kan gi uregelmessige blødninger, og det kan reguleres med hormoner. Hormonspiral vil vanligvis gi mindre blødning og mindre ‘menstruasjonssmerter’.

Kreft kan utelukkes: du har tatt flere celleprøver og flere leger har undersøkt deg, så livmorhalskreft kan utelukkes. Eggstokkreft ses tydelig ved ultralyd, og denne type kreft gir ikke smerter, iallfall ikke tidlig stadium, og du har nå hatt symptomer i ett år og dessuten vært symptomfri i et halvt år.


Det som står tilbake er mulighet for at du har endometriose, en godartet tilstand hvor det finnes vev av samme type som livmorslimhinnen ute i bukhulen, f.eks. på bukhinne eller på eggstokker.  Dine symptomer er ikke typisk for endometriose hvor det vanligvis er smerter ved menstruasjon, evt. også fra eggløsning til menstruasjon og evt. samleiesmerter. Du nevner at ditt sexliv er påvirket, men ikke om det er på grunn av smerter? Endometriose kan vanligvis ikke ses på ultralyd, men må påvises ved laparoskopi (kikkhullsoperasjon i narkose). Hormonspiral kan være god behandling ved endometriose. P-pille uten pause kan også være behandling. Noen ganger behandler man endometriose med kirurgi. Men dine symptomer peker ikke klart på denne muligheten.

Du beskriver at du var bra i et halvt år, og så fikk smertene tilbake. Det stemmer ikke med noen av de sykdommer jeg har beskrevet. Kan smertene skyldes stress? Du har fem barn, og det må være ganske slitsomt, og overanstrengelse kan gi seg utslag i underlivssmerter. 

Så det neste skritt er å ta en samtale med din fastlege, jeg er langt fra sikker på at det er noe galt med ditt underliv. 

Vennlig hilsen Mette