Smerter i skjeden

Spørsmål

Hei jeg er en kvinne på 34 år. Jeg har i alle år slitt med store smerter ved samleie. Til nå har jeg aldri hatt et samleie uten smerte. Smerten er konstant gjennom hele kjeden, men aller verst nederst. Jeg har kuttet ut mange forhold pga dette. Nå har jeg vert gift i 10 år og har heldigvis en forståelsesfull mann, men dette er selvfølgelig et prolem. Jeg har oppsøkt flere leger og gynekologer men har aldri fått hjelp eller blitt tatt på alvor. Jeg får kun beskjed om å "slappe av". Jeg klarer helt fint å slappe av, blir våt og har velig lyst men så...AU! Har dere noen formening om hva dette kan vere? Hilsen oppgitt og desperat

Relevante sykdommer/medisiner: ingen

Kvinne, 34 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, Jeg tror du kan ha noe vi betegner som vulvodyni, som rett oversatt betyr smerter i skjedeinngangen. Dette er en tilstand, som vi ikke helt forstår årsaken(e) til. Sykdommen kan skyldes tidligere infeksjoner, spesielt sopp-, herpes- og kjønnsvorte-infeksjoner. Lidelsen kan også oppstå etter skader, harde fødsler, seksuelt misbruk, voldtekt og andre seksualpsykiske belastninger m.m. Etter slike hendelser virker det som om vevet/nervenettverket blir "programmert" til å være smerteførende.

Ved undersøkelsen kan det være helt normale forhold. Hos noen kan det være rødlige områder i skjedeinngangen, spesielt baktil.

Behandlingen må forsøkes rettet mot en eventuell påvist årsak. Ved mistanke om/funn av soppinfeksjoner er det anbefalt langvarig lokalbehandling med salve og/eller Diflucantabletter over flere måneder. Noen anbefaler lokal østrogenkrem (Ovesterin), mens p-piller og annen generell hormonbehandling frarådes. Siden vulvodyni har med de lokale hudnerver å gjøre, har noen pasienter nytte av midler som ellers benyttes mot depresjon.

Vi regner med at så mange som 5-10% av kvinner har vulvodyni, og det foreligger mye litteratur, hvorav jeg vil anbefale følgende kilder:

http://www.vulvodyni.dk/div/hvad_er.html

http://www.issvd.org/PDFs/Vulvar_Pain.pdf

http://www.kvinnelegen.no/wip4/diskusjon.epl?offset=&id=91775&cat=699

Håper dette var avklarende, og at du får hjelp. På Rikshospitalet i Oslo er det en egen klinikk for denne sykdommen, og du kunne be om henvisning til denne "Vulvaklinikken". Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Simen Brynildsen
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-