Smerter i brystet

Spørsmål

Til tider lette smerter, svie i høgre bryst.
Pågått siden mai 03, etter å ha amma i litt over 1 år.
Kan vere bra i nokre dagar før de oppstår på nytt.
Av og til er det kun svie rundt brystvorte, andre tider lett smerte i brystet. Smertene har forandra seg litt over tid.
Fastlege har kjent etter kula, men kunne ikkje kjenne noko.
Visste ikkje kva det kunne vere. (hausten 03)
(sommaren 02 opererte eg vekk celleforandringar på livmorhals.)
Kan det fortsatt vere melk i brystet, som irriterar? eller...?

Relevante sykdommer/medisiner: HORMONSPIRAL,Satt inn høsten 02

Kvinne, 27 år

Svar

Hei !

Det er bra at ikke legen fant noen kul i brystet ditt ved undersøkelse.
Jeg synes imidlertid at det allikevel kan være fornuftig å ta en mammografi (røntgenundersøkelse av brystene) bare for å ha det gjort, især når du har en plage fra brystene som er litt uklar og "mystisk", så få legen din til å henvise deg til mammografi.

Dette selvfølgelig for å utelukke at der er noen kuler av enten godartet eller ondartet natur. Må da få tilføye at jeg ikke har noen informasjon i det du forteller som tyder i den retning, men det er jo alltid svært smart å få utelukket slikt.

Videre har jeg ikke sjeldent sett at kvinner kan ha smerter i brystene i en periode, uten at der foreligger noen sykdom eller forklaring i det hele tatt, og så forsvinner det av seg selv. Dette kan jo også teoretisk være mulig for ditt vedkommende.

Du skriver ingen ting om utseende på brystet er forandret, da tenker jeg på hudinndragninger eller hudforandringer, eller om brystet noen gang er rødt eller varmt. Eller om det noen gang er sekresjon fra brystvorten.
Rødt/varmt kan tale i retning av en infeksjon som ligger og slumrer.
Evt synlige hudforandringer kan noen ganger være et tegn på ondartede ting, og hvis du har det, bør du definitivt få det sjekket nok en gang.

Men konklusjonen blir jo da den samme, at du får foretatt en mammografi for å få utelukket slikt.

Melkeretensjon, at det sitter melkerester igjen i brystvevet og irriterer, kunne det ha vært ihvertfall like etter at du sluttet å amme, da hadde det vært den mest sannsynlige diagnosen synes jeg, men dette er mindre sannsynlig nå så lang tid etter at du har sluttet å amme, men en skal aldri si aldri, jeg har ihvertfall ikke hørt om det så lenge etter at man har sluttet å amme.

Det viktigste blir uansett å få tatt mammografi og evt ultralyd av brystet, for å utelukke farlige ting, samt å få utelukket infeksjon, som evt kan behandles effektivt med antibiotika. Dette er spesielt aktuelt å tenke på dersom brystet av og til er rødt og/eller varmt, hvilket du altså ikke sa noe om.

Håper dette kan hjelpe deg til å komme videre med dette, og ønsker deg lykke til og god bedring !