Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter i blære og tarm

Spørsmål

Hei,jeg våkner opp om natten med ekstreme smerter i eggstokkene. Noen ganger går det måneder mellom hver gang,andre ganger skjer det hver natt.Smertene er noen ganger så store at jeg kaster opp.Jeg vet at det er eggstokkene som gjør vondt fordi det er samme smerten som menssmerter, bare 100 ganger verre. Jeg har vært til utredning på dette uten hell, gynekologen sa at det ikke er noe galt med eggstokkene eller annet som han kunne se.Jeg fortsetter å våkne med denne smerten og har oppdaget nå som dette har skjedd så mange ganger - at det skjer hvis jeg ikke får gått på do før jeg sovner! Så når jeg våkner med disse smertene så må jeg alltid enten bæsje eller tisse. Hvis jeg ikke må med en gang så setter jeg meg likevel på do og det slår aldri feil. Smerten går over etter at jeg har fått bæsjet/tisset(som regel bæsjet) - som regel etter 15-20 minutter. Selv om det ikke varer så lenge så er smerten kvalmende Og nesten uutholdelig når den er der. Nå er det blitt sånn at jeg sitter på do lenge før jeg skal legge meg, for å kanskje unngå å våkne i smerter i 4-5 tia på morgenen. Hva kan dette være? Legger til at jeg i mange år også har hatt mye smerter i hofta. Til tider så vondt at jeg halter og ikke klarer å ta på meg sokkene. Har tatt bilder - men de har ikke funnet ut av hva det er. Vet ikke om dette kan ha noen sammenheng - men jeg legger det ved! Mvh Helene, 29 år

Kvinne 29
Svar

  

Det er vanskelig å komme med forklaring på smerter uten å vite mer om deg (når det startet, evt graviditeter, om p-pille har hatt betydning, om det har relasjon til menstruasjon) og uten en grundig undersøkelse av deg.

Ett kan jeg i all si med ganske stor sikkerhet. Smertene kommer ikke fra eggstokkene, på samme måte som smerter ved menstruasjon ikke kommer fra eggstokkene, men fra livmoren. Det kan være forandringer på eggstokkene som endometriose (godartede blodcyster) som kan gi smerter, men det ville gynekologen ha sett ved ultralyd. Eggløsning kan også gi smerter, men i og med at du bruker p-pille, så har du ikke eggløsning, og aktiviteten i eggstokkene går i dvale.

Hvis man ser på anatomien, så sitter blæren for til i bukhulen, så kommer livmoren og bak til har man  siste del av tarmen, rektum, hvor avføring samler seg før den skal ut. Eggstokkene ligger fritt på sidene av livmoren. Etter din beskrivelse oppstår de intense smertene når blære eller tarm fylles, og forsvinner etter tømning. Jeg har problem med å se sammenheng mellom det som skjer i tarm og det som skjer i urinblæren.

Jeg vil foreslå at du får henvisning til undersøkelse av blæren hvor man fyller den og ser om smerten kan reproduseres. Det vil vanligvis være urologer som gjør en slik undersøkelse, men det kan også utføres av gynekologer. Muligens kan man gjøre noe tilsvarende ved tarmen? 

Gynekolog kan vurdere om det skal gjøres laparoskopi (kikkhullsundersøkelse i narkose) for å se om det er forandringer i bekkenet. Den godartede tilstand endometriose kan finnes på både blære og tarm og den kan gi rare symptomer, men dine symptomer er langt fra typiske for denne tilstanden. En av flere mulige behandlinger av endometriose er p-pille, best å bruke uten pause for å stoppe menstruasjonene. Du kan jo prøve dette, i og med at du allerede bruker p-pille.

Dine hoftesmerter har jeg ikke noen forklaring på og kan ikke se at det kan være sammenheng.

Det var mine tanker, men altså dessverre ikke noen sikker forklaring.

Vennlig hilsen Mette


Her kan du lese om endometriose

https://www.lommelegen.no/gynekologi/endometriose/artikkel/endometriose-symptomer-diagnose-og-behandling/68997834

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-