Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smerter etter ablasjon av livmorslimhinne

Spørsmål

Hei. Litt bakgrunnsinfo. Jeg er 37 år, har to barn på 18 og 16 år. For ca 7 år siden sterilisert jeg meg, samt tok en endometrial ablasjn (tror det heter det, de kalte det ballongterapi) pga store menstruasjonsblødninger. Etter det blør jeg 4-5 dager og mye mindre. For snart 3 år siden begynte jeg å få underlivssmerter og litt mellomblødninger. Gikk til lege og fikk konstatert lettgradige celleforandringer med hpv (har fortsatt dette). Så jeg tenkte det var årsaken til smertene. Så til det jeg lurer på. Smertene har vært der siden og nå i over et halvt år har smertene blitt betydelig værre og så og si daglig, men noen dager fine. Under mensen er det værst. Har vært flere ganger hos gyn, der samtlige har sett rikelige mengder kjertel-lignende masse/strukturer i livmoren, uten å vite helt hva det er. På U.L med farger, ser de blogjennomstrømning i disse massene. Av ulike årsaker takket jeg nei til hormonspiral (som kanskje kunne hjelpe for smertene) Har selv tenkt mye på hysterektomi, og siste besøk nå nylig hos gyn sa også de at det kan være løsningen, og satte meg opp til operasjon. Usikker på når dette blir. Jeg fikk litt diffuse svar hos gyn. Så, har du noen idé om hva disse "massene" kan være å og de kan ha noe med smertene å gjøre? Det har biltt nevnt at det mulig kan være adenomyose, arrvev eller slimhinne som har blitt stor.(?) Smertene sitter mest fra venstre side og ned mot midten av livmora, stråler bak i ryggen og ned i benet. Ble også oppdaget at jeg har en hjerteformet livmor, men ikke ekstremt mye, den er heller ikke forstørret. Eggstokker ser fine ut, har/har hatt noen små cyster bare. underlivet gjør at mine ("revmatiske") plager blir værre, da spesielt under menstruasjonen. Dette gjør at jeg føler meg litt rådvill. Jeg vil jo gjennomføre hysterektomien, men er litt engstelig. Mvh R.

Kvinne 37
Svar

  

Endometrieablasjon er en metode hvor gynekologen ved ulike metoder fjerner livmorslimhinnen for å redusere rikelige blødninger. Det kan gjøres ved å skrelle ut slimhinne, ev. med laser, slimhinnen kan brennes bort og man kan sette en ballong med meget varmt vann inn i livmorhulen. Ved disse inngrep ødelegges slimhinnen og det blir mindre blødning, ca. halvparten mister helt menstruasjonen. I noen få tilfeller (5-10% ?) kan det oppstå smerter etter behandlingen. Det kan forklares ved at ablasjonen fremkaller sammenvoksinger inne i livmoren hvor det kan være rester av slimhinnen som vokser, men hvor den ikke kan tømmes ut ved menstruasjon. Det kan forklare smertene og de funn som er gjort på ultralyd. Adenomyose er en tilstand hvor det er livmorslimhinne inne i livmorens muskellag, og det vil gi samme symptomer med smerter, spesielt ved menstruasjon. Man kan forsøke med en hormonspiral, men det er ikke alltid at den er effektiv.

Jeg synes det er en god ide å fjerne livmoren, og det bør være hele livmoren, også livmorhalsen, da du har celleforandringer og HPV. Eggstokkene lar man stå igjen, så du vil ikke komme i overgangsalderen.

Til dine spørsmål:

· Så, har du noen idé om hva disse "massene" kan være å og de kan ha noe med smertene å gjøre? Svar: det er sannsynligvis livmorslimhinne som har vokst inne i sammenvoksinger eller som har vokst inn i livmorens muskellag.

· Det har biltt nevnt at det mulig kan være adenomyose, arrvev eller slimhinne som har blitt stor.(?) Svar: Ja, det er sannsynlige årsaker

Vennlig hilsen Mette