Smertefullt samleie, er skjedeåpningen for liten?

Spørsmål

Hei! Mitt problem er at sex er smertefullt, og det har det alltid vært siden jeg ble seksuelt aktiv. Det er penetreringen i begynnelsen som gjør vondest, når penis er inne gjør det ikke så vondt lenger (så lenge det brukes ekstra glidemiddel). Smerten er ved åpningen av skjeden, akkurat på hudfolden nederst. Akkurat dette området, og litt nedover perineum, blir alltid veldig sårt etter samleie, og hovner noen ganger opp. Som oftest kommer det blod. Har også skjedd at jeg får friksjonsskader, eller har revnet opp og fått åpne sår. Jeg får også vondt ved bruk av menskopp. Lurer på om kanskje åpningen er for liten? Trenger jeg kanskje operasjon? Burde jeg gå til fastlege og be om å få dette undersøkt?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei jente 19

Du forteller om smerter i forbindelse med sex, som alltid har vært slik siden du ble seksuelt aktiv. Du forteller at smerten er ved åpningen av skjeden, og du kan i blant hovne opp og blø etter samleie, og det har skjedd at du har fått åpne sår.

Dette må du be om å få undersøkt hos fastelegen din. Det er helt nødvendig med en undersøkelse og vurdering av en fastlege, som så eventuelt kan henvise deg videre til en spesialist i kvinnesykdommer (gynekolog).

Det du beskriver kan komme av flere årsaker. En mulighet er at jomfruhinnens feste (eller rester) er fastere og mindre elastisk enn det som er vanlig. En annen årsak kan være det vi kaller vestibulitt eller vaginisme. Vestibulitt er en langvarig smertetilstand der området rundt skjedeinngangen er svært smertefullt og smerten utløses ved berøring, samleie etc. pga overfølsomme overflatiske nervefibre. Vaginisme kalles det når noen opplever ”smertefull inntrengning” – ofte som uttrykk for en psykisk reaksjon der seksuell aktivitet forbindes med smerte og frykt, og der forsøk på (eller bare tanken på) inntrenging i skjeden gir ufrivillige muskelsammentrekninger rundt inngangen til skjeden. Alle disse diagnosene stilles ved gynekologisk undersøkelse. Det må også utelukkes infeksjon, betennelsestilstander, sår eller skade i slimhinnen og eventuell hudsykdom. Og måten å finne ut av dette på, er også ved en gynekologisk undersøkelse.

Uansett hva det er som forårsaker disse smertefulle samleiene, så er det veldig gode muligheter for å få hjelp til dette problemet ditt. Det er svært lite sannsynlig at det blir snakk om noen operasjon. Men for å vite hvordan du kan behandles, så må du først få en utredning hos lege/gynekolog. Jeg ønsker deg lykke til!

Med vennlig hilsen
Thea Steinert

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn