Smerte ved samleie

Spørsmål

hei. jeg har den siste tiden lakt vedlig godt merke til at jeg får fryktelig vondt nederst i magen når jeg har sex, rundt navelen, kanskje lengre ned men det er i allefall innvendige smerter. dette har aldri vært noe problem før. jeg har hatt fast partner i 2 år. det er vanskelig å si nøyaktig hvor lenge de har vært der siden jeg bare har tenkt at det er sikkert ingenting, men kan kanskje si at smertene har vært der noen måneder. det føles som stikking. jeg kan også kjenne ubehag rundt navelen uten at jeg fortar meg noe spesielt. men under sex føles det akkurat som at jeg har fått mindre plass. hva kan dette skyldes? tar livmorhalskreft test en gang i året og det er nesten ett år siden jeg gjorde det sist. en ting til, jeg tror hele tiden at jeg er gravid. går på p-piller men tar de stortsett aldri til samme tid på døgnet. har mange ganger tatt graviditetstest men de er aldri positive, så har slutta med det og tenker at det sikkert ikke er noe spes. men lurer på hvis jeg nå er gravid uten å finne det ut (har hørt 1000vis av historier om folk som har funne det ut alt for sent)så jeg fortsetter mitt normale liv med å ta p-piller, røyke og nyte alkohol, hva vil skje med meg?Relevante sykdommer/medisiner: ingen sykdommer så vitt jeg vet, heller ingen medisiner

Kvinne, 22 år

Svar

Hei!

Du har hatt innvendige, stikkende smerter under samleie de siste månedene. Du har stadig følelsen av å være gravid, men graviditetstestene har vært negative. Jeg forstår dette bekymrer deg, men får ikke helt tak i om graviditetsfølelsen og smertene under samleie startet samtidig.

Smerte ved samleie (dyspareunia) kan ha en rekke årsaker, og er ikke en uvanlig problemstilling. Smertene kan lokaliseres til område rundt åpningen av vagina, langs hele lengden av vagina eller dype smerter i bekkenet. Noen mulige årsaker er: vaginale infeksjoner, allergiske reaksjoner i vagina, endometriose, fødselstraumer, cyster i eggstokkene eller spasmer i bekkenbunnsmuskelaturen. Det er ikke mulig å stille en ordentlig diagnose uten en undersøkelse. Smerte ved samleie er noe en ofte kan finne ut av, og gjøre noe med.

Hos kvinner med regelmessig menstruasjon, er uteblitt menstruasjon det første tegnet på graviditet. Deretter kommer som regel morgenkvalme og brystspreng noen dager etterpå. Smerte under samleie er ikke noe vanlig symptom på tidlig graviditet. Selv om du tar p-pillen til forskjellig tider hver dag, er det lite sannsynlig at du har blitt gravid, men man kan jo selvfølgelig ikke utelukke det. For å være sikker kan du ta en graviditetstest ukentlig, i to uker. Hvis du føler det er vanskelig å huske å ta p-pillene, finnes det andre prevensjonsmidler som kan benyttes, feks p-ring eller spiral.

Du tar celleprøve fra livmorhalsen en gang i året, selv om du er ”bare” er 22 år, men det kommer ikke frem noen grunn til at du gjør det så ofte. I Norge har det vært vanlig praksis å starte med celleprøve i 25-årsalder, deretter ny undersøkelse hvert tredje år frem til 70-årsalderen. Det er ikke nødvendig med årlig undersøkelse, med mindre en har funnet forandringer i livmorhalsen.

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med din fastlege som kan gjøre en gynekologisk undersøkelse, og henvise deg videre til en gynekolog, hvis det er behov for det.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-