Smerte ved penetrering

Spørsmål

Hei,
Jeg har i snart ett år vært plaget av en knivstikk lignende smerte under samleie.
Den største smerten er ved selve penetreringen. Jeg var til undersøkelse for neste ett år siden og fikk da resept på noen piller Difluxan el. som egentlig er for sopp. Legen mente de var muskelavslappene og at smertene (særlig bak ved inngangen) kommer av stress. Dette hjalp ikke. Har drevet litt research og tror dette er Vestibulitt med påfølgende vaginalisme (fordi jeg spenner meg enda mer i redsel for smerte).
Det er litt bedre nå, men situasjonen er uholdbar. Vasker meg med olje uten parfyme. Hva annet kan jeg gjøre? Har lest at det kan bli bedre etter en graviditet. Er det bare å ta tiden til hjelp? Føler også at jeg er unormalt tørr og det bidrar jo heller ikke positivt. Kan det hele komme av tørre slimhinner. Jeg drikker lite væske i løpet av dagen.
Er veldig takknemlig for svar! Kan du eventuelt gi meg en rekvisisjon til Ullevål Sykehus avdeling?

Kvinne, 30 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Diflucan er et soppmiddel og ikke muskelavslappende. Gitt med den begrunnelsen er behandlingen bare tull.

Om plagene har sammenheng med stress er vanskelig å si, men hvis det er normale forhold i skjeden (går ut fra at du ble undersøkt med GU), og det ikke er infeksjon eller rifter i slimhinnen, byll eller evt stor kjønnslepper som kommer i klem ved penetreringen - tror jeg du kan ha rett i at det dreier seg om en vestibulitt/vaginisme. Dette er imidlertid en svært vanskelig "diagnose", fordi man ikke kjenner årsaken og mekanismen bak plagene fullt ut.
Noen kriterier som har vært nevnt er:
- intense brennende pentrasjonssmerter i skjedeåpningen som forhindre normalt seksualliv med minst seks måneders varighet.
- rødhet i varierende grad i inngangen til skjeden
- svært trykkøm uten samtidig infeksjon.

Man tror kanskje tidligere infeksjoner kan være en mulig årsak, p-pille-bruk, tørre slimhinner eller muskelkramper i veggen kan være forklaringer. Noen mener også at det kan være psykiske mekanismer i forbindelse med tidligere overgrep eller seksuelle problemer som kan være en (del-)forklaring.

Det er forsøkt muskelavslappende behandling, avhold fra seksuell aktivitet, atferdsterapi, antidepressiva og noen ganger kirurgisk behandling. Det er imidlertid en svært vanskelig tilstand å behandle.

Jeg kan dessverre ikke henvise deg videre via denne tjenesten. Du kan kontakte Olafiaklinikken i Oslo for å komme i kontakt med eksperter på området i Norge.
På RIkshospitalet finnes en egen enhet for kvinenr med langvarige lidelser i dette området. For nye pasienter er det nødvendig med henvisning fra lege.
Henvisningen adresseres til
Vulvaklinikken
Kvinneklinikken
Rikshospitalet
0027 OSLO

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-