Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Små eggstokker med p-pille

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 24 år, fast partner, gått på p-piller i ca 6 år (yasminelle 28). I oktober 2017 var jeg hos gynekolog i Norge for en årlig sjekk, de sa da at alt så normalt ut. For tiden bor jeg i Singapore, og jeg dro på årlig kontroll og for å ta celleprøve, da jeg var for ung forrige gang. Når gynekologen utførte den innvendige ultralyden målte hun eggstokkene mine, de hadde målene 20x12x24mm (høyre) og 17x10x17 mm(venstre), hun sa at den ene var mindre mest sannsynlig på grunn av at jeg har gått på p- piller så lenge. Men så leste jeg på nettet at normal størrelse er ca 30x15x15mm , og da ble jeg litt stresset. Hvorfor en mine så små? Er dette vanlig? Hvordan vil det påvirke fremtidig graviditet? Jeg har også lest at når man går på p-piller så kan eggstokkene krympe med ca 52%, men at når man slutter vil de gå tilbake til normal størrelse igjen, stemmer dette ? Er det slik at jeg burde slutte på p-pillene mine for å se om eggstokkene mine vokser igjen? Tusen takk for svar.

Kvinne 24
Svar

Jeg har stort sett aldri målt størrelsen på eggstokkene fordi det ikke har noen som helst betydning. Eggstokkene er ‘arbeidende organer’ hvor funksjonen er å modne egg frem til eggløsningen. Rett før eggløsningen har eggsekken vokst til ca 2 cm i diameter og etterpå dannes ‘det gule legeme’ som er 1-2 cm i diamter. Det medfører at eggstokken ‘vokser’. 

Ved bruk av p-pille blir det ikke modnet egg, så størrelsen er på ‘bunnivå’, men tar seg opp så snart behandlingen stopper. 

Det er andre forhold hvor eggstokkene er små: før puberteten, under amming inntil menstruasjonen kommer tilbake og ved ulike typer av hormonbehandling. Så det du har lest om at eggstokkene krymper og går tilbake til normal størrelse er helt korrekt. Jeg vil imidlertid ikke si at eggstokkene ‘krymper’, men at de går tilbake til basis/bunnivå. 

De umodne eggene ligger der, de er dannet i fosterlivet, men de vokser kun når de blir stimulert av hypofysens hormoner. Det er denne stimuleringen som stoppes med p-piller.  Så fortsett trygt med p-pillene og ikke tenk på dine eggstokker. De skal nok starte arbeidet, når du ønsker å bli gravid.  

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-