Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Slutte med Cerazette

Spørsmål

Hei! Eg er ei jente på 21 år, som har gått på p-piller sidan eg var 16 år, grunna seksuell aktivitet. Eg hadde ein pause på nokre månadar då eg var 17. Eg har tatt cerazette i alle år, og har ikkje hatt mensen medan eg har tatt desse pillene. Eg er for tida ikkje seksuell aktiv, og eg har no lyst å slutte på p-piller for å unngå slike stoff i kroppen min. Eg er likevel litt bekymra for om det kan ha negative verknader om eg slutter. Då tenker eg på vektendring, urein hud og generell risiko ved å slutte og begynne igjen ved en seinare anledning. Er det noko fordelar/ulemper og eventuell risiko ved å slutte?

Kvinne 21
Svar

  

De spørsmål du stiller er det vanlig å stille når man skal STARTE på pillen, ikke når man slutter.

Hva kan du forvente?:

  • Forhåpentlig normale menstruasjoner med intervall 25-35 dager. Det kan gå litt tid før menstruasjonen kommer tilbake, men husk at man kan bli gravid før menstruasjonen er kommer igjen.
  • Du kan muligens få menstruasjonssmerter, det kan behandles med Ibux/naproxen etc.
  • Cerazette påvirker i liten grad vekten, men skjer det noe, så er det mer sannsynlig at vekten går ned enn opp når du slutter.
  • Uren hud kan være en bivirkning til Cerazette, så det er usannsynlig at du får kviser når du slutter
  • I og med at du bruker den østrogenfri pille, så er det ikke økt risiko for blodpropp som på de kombinerte piller (som også inneholder østrogen), og hvor risikoen er størst i det første året, også når man starter opp på nytt.
  • Risiko for å slutte er graviditet.

Vennlig hilsen Mette