Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

sjeldne menstruasjoner hos jente på 15 år

Spørsmål

Min datter på 15 år fikk sin første menstruasjon for ca 2,5 år siden. Menstruasjonene er fortsatt ikke regelmessige og ganske sjeldne. Det siste året har det gått 2-3 måneder mellom hver gang. Blødningsmengden tror jeg er relativt normal eller kanskje litt lav. Hun har ingen seksuell erfaring/tar ikke prevensjon. Hun tar ingen faste medisiner/har ingen kroniske sykdommer (se vedlegg). Hun er ellers i god fysisk form og har normal vekt. Hun stresser en del med skolen og sliter ofte med å takle stress. De fleste menstruasjonene siste år kom i skoleferiene (men det er kanskje tilfeldig). Uforutsigbarheten det gir å ikke ha regelmessig menstruasjon kan være plagsom. Bør hun gå til lege/gynekolog for å undersøke hva årsaken til de sjeldne menstruasjonene kan være?

Kvinne 15
Svar

  

Din datter fikk menstruasjon i en alder av 12-13 år og det er helt normalt. Jeg går ut fra at hennes pubertetsutvikling har vært som forventet med hensyn til brystutvikling og kjønnsbehåring? 

Eggstokken har to funksjoner, dels å produsere østrogen, dels å modne egg til eggløsning. Spesielt det siste krever et nøye samspill mellom hypofysen (hjernevedhenget) og eggstokk. Det tar tid å lære dette samspillet, ofte ett års tid, men hos noen tar det lengre tid. Hvis jenten trener mye, har spiseforstyrrelser eller er utsatt for stort stress (skilsmisse, flytting etc) eller har ulike sykdommer (som stoffskifteforstyrrelse), så kan samspillet hemmes. Østrogenproduksjonen kan være stor nok til å gi pubertetsutvikling og blødning, men ikke eggløsning som er betingelse for regelmessige menstruasjoner. Det er lurt ikke å gripe inn i denne prosessen, men gi jentens hormonsystem mulighet for å modnes. Å gripe inn med p-pille vil nok gi henne regelmessige blødninger, men vil totalt stoppe kroppens mulighet for læringsprosessen. Hormonell prevensjon vil stoppe all kontakt mellom hypofyse og eggstokk så det ikke blir eggløsning.

Hun harfått tatt en del blodprøver. Hvis det er på grunn av de uregelmessige blødninger, så mangler noen relevante prøver. I første serie var T4 litt lav, men verdien er ikke kontrollert i neste serie. De prøver som er viktige for vurdering er: Østradiol, FSH, LH og prolaktin, og så kontroll av stoffskiftet (TSH og T4).


Mitt svar blir altså å få tatt relevante prøver, og hvis de er normale, så er det bare å se det an. Hvis hun skulle trenge prevensjon, vil jeg anbefale en kobberspiral som ikke griper inn i hormonproduksjonen. En hormonspiral endrer blødningsmønsteret så man ikke kan følge med i utviklingen.

Hvis fastlegen synes at det er vanskelig, så be om henvisning til gynekolog.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-