Sikkerhet ved bytte av p-piller/angrepille

Spørsmål

Hei, takk for fin side!

Jeg har gått på p-pillen Loette28 og byttet for ikke så lenge siden til Yasminelle28. Jeg startet på de aktive tablt i Yasminelle28 den uken hvor jeg begynte på sukker-tblt på Loette28.

Jeg tenkte jeg var beskyttet nok med Loette28 på sukkerpilleuken, så kjæresten min og jeg hadde samleie dagen etter (dag nr2 av sukkerpillene og dag nr 1 av aktiv tblt Yasminelle28). Jeg fikk min månedlige menstruasjon samme dag vi hadde samleie(for jeg var jo på sukkerpilleuken på Loette28)... Ergo var jeg både på p-pille OG jeg hadde mensen.

Men dagen etter ble jeg veldig usikker. Var jeg egentlig sikker? Ville den aktive tabletten i Yasmin "ødelegge" sikkerheten for Loette28?? Og kan man bli gravid selv i menstruasjonsuken?

Jeg tok en angrepille (innen 72t) for å være på den sikre siden.
Jeg fortsatte å ta de aktive tablettene i Yasminelle28, men glemte én tblt i 1.uke (4 dager etter samleie og 2 dager etter angrepille). Har hatt samleie MED kondom etter angrepillen.

Jeg er nå på 3. og siste uke av de aktive tablettene av Yasminelle28. Neste uke er altså sukkertabletter. Jeg har hatt mensen i 2uker nå. Dette kommer vel av at jeg byttet p-pille-type (har skjedd med meg tidligere da jeg byttet fra Cerazette til Loette28 også). Men greit å få sagt det også her, i tilfelle det har noe å si. Iom at jeg nå har hatt mensen i 2uker, så vil jeg nok ikke få mensen i sukkerpilleuken min neste uke.

Så: er jeg NÅ sikker til å ha samleie med min kjæreste uten ekstra beskyttelse? Har lest noen steder at man må vente til neste brett eller neste menstruasjon før man er sikker etter at man har tatt en angrepille. Samtidig som jeg glemte den ene pillen i uke 1 da. Men iom at jeg har byttet ppille-type, så får jeg nok uregelmessige blødninger en stund til fremover. Har dette noe å si? Og til sist: er det en sjansje for at jeg kan være gravid selv etter både angrepille og menstruasjon?

Tusen tusen takk på forhånd!

Kvinne22

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Slik du beskriver dette, så skal du være sikker. Det skal ikke være noe problem å gå over fra en type p-pille til en annen, om du bare går direkte over slik som du har gjort. Jeg er helt enig i at blødningen din nok skyldes at du har byttet preperat (og i tillegg tatt angrepillen). Tror det var lurt at du har brukt kondom som tilleggsprevensjon etter at du tok angrepillen og glemte en tablett et par dager etter.
Slik jeg ser det, skal du være like sikker på beskyttelse mot graviditet, som andre som står på p-pillen (altså nesten 100%).
Ettersom du nå har blødd i to uker, kan det gjerne være fornuftig at du hopper over sukkerpillene. Da har du en større sjanse for at du blir ferdig med menstruasjonen, og at du slipper ennå en uke med blødning.
Det er ikke vist at det er på noen måte uheldig å droppe sukkerpillene og bare begynne direkte på nytt brett.

Håper du har fått svar på det du lurte på.
Lykke til videre.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-