Second opinion om valg av gynekologisk behandling

Spørsmål

Hei ! Hatt hysteroskopi nylig,fjernet polypp. Legen som opererte meg, sa at det var mye slimhinne i livmor og at hun så flere polypper i emning. Skal prøve med hormonspiral for å se om det kan hjelpe,sa hun. Er det riktig måte å gjøre dette på? Hun nevnte også at siden de så flere polypper i emning,kunne det være en slags celleforandring? Er det like greit å få fjernet livmoren? Istedet for å gå og vente på at polypper må fjernes igjen,og være plaget med smerter og blødninger.

Kvinne 42
Svar

Hei.


Du har altså vært operert, dvs av en gynekolog, som har gjort en vurdering av hva som er best og riktigst for deg, og nå forhører du deg med meg om jeg er enig i dette, eller om der er bedre alternativ. Jeg støtter deg i ideen om at en second opinion, slik du ber om her, ofte er fornuftig, men problemet er at jeg er almenlege, og ikke gynekolog. Derfor kan jeg svært mye mindre om gynekologi enn gynekologer. I tillegg har gynekologen tilgjengelig all nødvendig informasjon om deg, din helse, dine polypper osv, for å kunne ta en best mulig avgjørelse for deg. 

Det ligger i sakens natur at jeg ikke er den rette til å få en second opinion fra her, som ikke-gynekolog. Når jeg har slike problemstillinger hos mine pasienter i almenpraksis og som fastlege, velger jeg å følge spesialistens råd og vurderinger, -blant annet fordi jeg tenker at hvem skulle en ellers kunne støtte seg til eller få best mulige råd ifra, om nettopp de som kan mest om akkurat dette fagområdet, -gynekologer.


Du kan også være aldeles trygg på at gynekologen ikke velger feil behandlingsmetode for deg, og at gynekologen har valgt å foreslå den behandlingsmetoden ut fra alle forhold tatt i betraktning, til ditt beste, og det er en anerkjent og effektiv behandling som er foreslått.


En second opinion på dette vil du måtte innhente fra en annen gynekolog, -om du skulle ønske dette. Og det kan du selvfølgelig, ved å oppsøke en privatpraktiserende gynekolog. Jeg er som jeg håper jeg har forklart deg, ikke rett fagperson til å gi deg svar på og råd om valg av gynekologiske behandlingsmetoder, og jeg beklager dette.  I tillegg vil jeg si at jeg hadde valgt å stole på fagekspertisen her, om jeg var deg, -blant annet fordi jeg ikke ser for meg hvem som skulle være bedre egnet til å gi best mulig råd om dette enn nettopp en gynekolog.


Når det gjelder å fjerne livmoren, som du nevner, så må du ikke glemme at det er svært viktig å unngå operasjoner så langt det er mulig, blant annet pga risikoen for komplikasjoner som er tilstede ved enhver operasjon. Det er som hovedregel lurt å velge enkleste og minst risikofylte behandlingsmåte, og det er jo hormonspiral åpenbart, sammenlignet med en større operasjon som det du nevner. Og i tillegg så er det jo også slik at dersom behandlingen med hormonspiral mot formodning ikke skulle gi ønskede resultater, så vil jo ikke det toget ha gått, dette med å fjerne livmor. Følgelig er det også et argument i seg selv, for å velge ikke-kirurgisk behandling.


Valget ditt består da følgelig av om du vil velge å følge behandlingsrådet du har fått av gynekologen som kjenner din problemstilling best nå, eller om du vil først forhøre deg med en annen gynekolog, for second opinion. Ønsker deg lykke til med best mulig valg!