Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sårhet på klitoris

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 25 år. I mange måneder nå så har klitoris vært veldig følsom, av og på. Den har vært veldig vond å ta på og det klør av og til. Noen ganger gjør det vondt bare buksa gnisser litt. Men plutselig er den bra igjen. Nå i det siste har jeg prøvd å undersøke det nærmere og jeg ser det er små rifter eller det er mer rødt noen steder og det er der det gjør vondt og er sårt. Det er ikke blemmer og har heller ikke vondt andre steder, kun på selve klitoris. Jeg har ikke tykkere utflod eller noe kløe ellers. Hva kan det være? Og tror du jeg burde dra til en gynekolog? Det virker jo som det bare er noen sår, men jeg aner ikke hva de kommer fra.

Kvinne 25
Svar

  

Det er vanskelig å stille en diagnose uten å undersøke deg, så det må bli noen forskjellige forslag.

  • Kløe og ømhet med sprekker kan skyldes sopp, men litt rart at det bare skal lokaliseres til klitoris. Vanligvis vil det også være utflod som typisk er hvit og klumpet. Tilstanden behandles med lokal krem eller med tabletter.
  • Det kan være en kronisk hudlidelse, det finne forskjellige former for lichen, men noe ulik utseende. De behandles med sterk kortisonkrem.
  • Jeg ser at du har tarmsykdommen morbus Crohn som er det man betegner som en autoimmun sykdom. Det er beskrevet at det ved denne tilstanden kan være hudforandringer i ytre kjønnsorgan, men det er en meget sjelden manifestasjon av Crohns sykdom. 

I første omgang synes jeg at du skal få din fastlege til å vurdere deg, og det kan bli aktuelt med henvisning til gynekolog eller hudlege. Det er ikke noe som har stor hast. Du kan evt prøve Canesten krem mot evt. sopp (stopp hvis det ikke har hjulpet etter en uke), evt. bruke Eurax krem mot kløe. Det er lokalbehandlinger som fås uten resept.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-