Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Sårhet og sprekker i underlivet

Spørsmål

Hei! Jeg sliter med plager i underlivet. Det startet for noen år siden da jeg begynte på p-ring. Det ga meg økt utflod og jeg var konstant fuktig nedentil. Det gjorde at huden rundt skjedeåpningen og bak til endetarmen ble veldig sår og tørr. Dersom huden ble litt tøyd f.eks ved samleie eller gnag fra bukse - sprakk huden opp og gav mange små blødende sår. Jeg slutta derfor på p-ringen og fikk Betnovat med chinoformkrem for å behandle huden. Det funker helt til jeg stopper, da kommer plagene tilbake. Jeg kan ikke ha sex, i allefall ikke noe lenger enn få minutter før huden blir helt ødelagt igjen. Hvorfor skjer dette? Jeg har slitt litt med soppinfeksjoner, men plagene skjer både med og uten soppinfeksjoner. Jeg er så fortvilt, jeg føler aldri at underlivet mitt er på lag med meg. Per nå går jeg ikke på prevensjon.

Svar

Hud i vulva (ytre kjønnsorgan) som sprekker kan være tegn på kronisk soppinfeksjon. Lege må innsende prøve for dyrkning. Hvis det er sopp, kan det bli aktuelt med langvarig behandling med Diflucan med en kapsel annenhverdag i en uke og så ukentlig i ca. tre måneder. Det kan kjøpes uten resept. 

Hvis det ikke kan påvises sopp, så forsøk Locoid lipid annenhver dag i to uker. Kan gjentas hvis symptomer kommer tilbake, men skal ikke brukes i lang tid uten opphold. Du må ha resept. 

Ikke bruk for mye intimsåpe og slik. Vask med babyolje i stedet. Jeg tror ikke at det er p-ringen som var årsaken, og det har jo heller ikke hjulpet å sluttet med den. 

Vennlig hilsen Mette