Sammenvokst livmorhals

Spørsmål

Skulle ta rutinemessig kreftcelleprøve fra livmorhalsen hos fastlegen. Hun oppdaget da at min livmorhals var sammenvokst og hun fikk da ikke tatt prøven. Jeg er 57 år.

Spørsmål:
*Hva kan årsaken til denne sammenvoksingen være?
*Er denne tilstanden noe jeg bør gjøre noe med? Jeg har levd godt og uvitende om dette til nå.
* Hva skal jeg evt. gjøre?
*Vil dette si at jeg kan være disponert for at også andre organer kan vokse seg sammen? Og bør jeg forebygge dette og på hvilken måte?
*Legen har sjekket med fagmiljø og fått beskjed om at hun KAN ta kreftcelleprøve utenpå/i enden av livmorhalsen. Stemmer det?

Mvh Bekymret

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for spørsmål.
Jeg beklager så mye at svaret er litt forsinket. Forklaringen var et serverproblem på Lommelegen.no i går.

Jeg har konferert med Dr Sveinung Sørbye om dine spørsmål. Han er vår svarlege innen HPV, celleforandringer og kreft.
Jeg vil svare på dine spørsmål fortløpende, flettet inn etter dine spørsmål:

"Hva kan årsaken til denne sammenvoksingen være?"

En vanlig årsak til slik sammenvoksning (stenotisk cervix) er tidligere behandling for celleforandringer med konisering. Sammenvoksning kan også oppstå av seg selv.
Les mer om årsaker til sammenvoksning her: https://en.wikipedia.org/wiki/Stenosis_of_uterine_cervix
Utdrag:
Det man være medfødt, eller oppstå av andre årsaker:
-Som bivirkning av diverse kirurgiske tiltak på livmorhalsen
-Skade på livmorhalsen
-Gjentatte vaginale infeksjoner
-Livmorshalskreft
-Stråling

"Er denne tilstanden noe jeg bør gjøre noe med?"

Det gjøres vanligvis ikke noe med en stenotisk (sammenvokst) cervix, men dersom gynekologen oppfatter det som viktig å få med celler fra selve cervixkanalen, er det mulig å "blokke ut" cervixkanalen før prøvetakning, eventuelt gjøre endocervikalutskrap (ECC). Dette kan gjøre vondt, selv med lokalbedøvelse, og det er noen ganger nødvendig med narkose.

*Vil dette si at jeg kan være disponert for at også andre organer kan vokse seg sammen? Og bør jeg forebygge dette og på hvilken måte?

Nei. Cervixstenose er ganske vanlig, spesielt hos kvinner med tidligere inngrep på cervix. Det er ikke økt risiko for at andre organer kan vokse sammen.

*Legen har sjekket med fagmiljø og fått beskjed om at hun KAN ta kreftcelleprøve utenpå/i enden av livmorhalsen. Stemmer det?

Ja, men hun vil bare få med seg cellene på utsiden av cervix (plateepitelceller). Ideelt sett skal det være både plateepitelceller og synlinderepitelceller (kjertelepitel) i en celleprøve, men prøven blir godkjent selv om det bare er plateepitelceller i prøven. Du kan be legen om å krysse av for "HPV" på prøveskjema og skrive at du har cervixstenose på remissen. Ved normal celleprøve og negativ HPV-test er det lav risiko for livmorhalskreft.

Her er et tidligere svar om gjengrodd livmorhals, skrevet av vår tidligere gynekolog Peer Høvik. Der er også mye nyttig informasjon:
http://www.lommelegen.no/node/30610/backlinks

Håper at du finner svaret og informasjonen nyttig. Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-