Sædkvalitet

Spørsmål

Hei! Jeg har to spørsmål:

1) Mannen min og jeg har prøvd å bli gravid i 9 måneder nå uten hell. Jeg følger bl.a. med på livmorhalsåpningen min for å vite når jeg har eggløsning (i tillegg måler jeg temperatur og tar eggløsningstester). I dag kjente jeg 2-3 små "klumper" eller bulker på livmorhalsåpningen. Det har jeg ikke kjent før. De er ca. 4-5 mm i diameter. Er dette noe å være bekymret for? Jeg tror jeg hadde eggløsning i går. Jeg var til GU for celleprøve hos fastlegen min fredag for en uke siden, og da sa hun at alt kjentes helt normalt ut. Jeg har aldri hatt noen kjønnsykdom eller andre underlivsplager, og jeg har regelmessig menstruasjon.

2) Mannen min har vært til sædanalyse, og vi syntes vi fikk et veldig dårlig svar på hva den viste. Alle parametrene var veldig bra (motilitet, antall, svømmedyktighet, ingen antistoffer mot sperm, lav teratozoo index osv), unntatt morfologien til spermiene. Det sto at det var ingen såkalte "ideelle" spermier, 100 % av spermiene hadde hodefeil (referanseverdi 68-98%). Jeg har prøvd å søke opp informasjon om dette, uten å bli særlig klokere. De på Andrologisk klinikk sa at dette var en "helt OK" spermieprøve og at problemet vårt med å bli gravide sannsynligvis ikke ligger der. Men 100 % med hodefeil kan da umulig være bra? Samtidig sa bioingeniøren vi snakket med at hun pleide å finne 0-5 ideelle pr. 100 spermier hun studerte (også i "normale" spermieprøver), og at vi er veldig strenge i Norge. Dette stemmer dårlig med det jeg finner i ulike artikler (har søkt i PubMed, driver med forskning), der det står at under 15 % ideelle spermier (morfologisk) er et dårlig tegn. Kan du hjelpe meg?

Beklager at det ble en lang mail. Håper du kan hjelpe!

Vennlig hilsen meg

Kvinne, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

1) Nei, dette antar jeg er normale kjertler, som ofte kan kjennes på livmortappen.

2) I en sædprøve undersøkes naturligvis bare en del av sædmengden i en utløsning, og kavliteten kan variere fra gang til gang. Normalt kan det være opp til 500 mill. spermier i et ejakulat, og det vil alltid være noen sædceller som er "vinnere" og befruktningsdyktige. Jeg mener at den meddelte sædkvaliteten er tilfredsstillende, og graviditet kan inntreffe, forutsatt at alt annet er i orden.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn