Rutinekontroll ved 67 år

Spørsmål

Er det nødvendig for meg å ta underlivsprøve ,er 67 enke ikke hatt noen sekspartnere siste 6 årene.

Kvinne 67

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

I prinsipp anbefales celleprøve til man er 70 år, men hvis det aldri har vært noe unormalt, så kan jeg ikke se at det er nødvendig med flere prøver av deg. Celleprøven er for å se etter forstadier til kreft i livmorhalen, men det opstår gjerne hos de unge, hos kvinner i 30-årene. 

Kreft i livmorhulen gir symptom med blødning. Hvis det oppstår, bør man raskt få en undersøkelse (i ca 90% av tilfeller av blødning er det ikke kreft).

Man har dessverre ingen gode metoder til tidlig å fange opp eggstokkreft, ultralyd har ikke vist seg effektivt.

Hvis du skulle få symptomer som endret vannlatingsmønster, smerter/nedtrykk  eller utflod/blødning, da bør du få en sjekk.

Hvis får en seksualpartner på nytt, kan det være trangt og tørt i skjeden, men da kan du få lokal østrogen og noen preparater kan fås uten resept.

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-