Rød livmorhals, redd for kreft

Spørsmål

Jeg er ei dame på trettini år. FJeg har to barn (to og tre år). For et par uker siden, var jeg hos allmennlege for å gjøre å ta en celleprøve fra livmor. Det var tre og et halvt år siden sist. Jeg har født et barn i mellomtiden. Legen fant at feltet før livmorhalsåpningen var rødt, og hun slet med å finne åpningen. Hun tok celleprøve og henviste meg til gynekolog. Hun sa at det sikkert ikke var noe å bekymre seg for, men at jeg burde kontakte gynekologkontoret for å si at jeg gjerne ville ha time så snart som mulig. Etter dette ble jeg så engstelig at jeg ikke til en gynekolog fire timer etterpå. Hun var sikker på at dette (i seg selv) ikke var farlig, og mente «det røde feltet» bare var en erosjon. Jeg pustet lettet ut og reiste på lang ferie med min familie. Så, her er jeg nå, og er veldig engstelig igjen. Jeg kjenner at jeg er øm nederst i magen og at det verker forsiktig. Jeg har ingen blødninger, men mer utflod enn hva jeg pleier ( pleide å ikke ha noe). Også har jeg lest meg til at det er umulig å visuelt konstatere forskjell på erosjon og kreft. Og hvis dette er kreft - er den langt avstedkommet, og med dårlig prognose. Dette er ikke noe særlig å tenke på når jeg har to så små barn, og pappaen deres er til utredning for alvorlig sykdom også nå. Derfor vurderer jeg å avbryte ferien og gjøre hva jeg kan, så raskt som mulig, for å avbryte ferien. Bør jeg det? Eller bør jeg tenke slik at gynekologen sikkert hadde rett i at det bare var en erosjon, og vente på prøvesvarene som kommer i posten (om lang tid, tenker jeg, da det er jul nå) og henvisningen hos legekontor med lang ventetid. På forhånd, tusen takk for din/deres vurdering.

Kvinne 39

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Jeg forstår din bekymring over at det er funnet ‘noe avvikende’ på livmorhalsen, og da vil de fleste tenke det verste, altså kreft. Det at din mann utredes for alvorlig sykdom, medfører selvsagt en ekstra påkjenning. 


 Fastlegen så at livmorhalsen var rød og henviste deg til gynekolog. Du fikk vurdering hos gynekolog ganske raskt, og hun mente at det var en ‘erosjon’. Jeg vil heller bruke betegnelsen ‘ektopi’ som er en ganske vanlig og helt godartet variasjon. Inne i livmorhalsen er det en annen type slimhinne enn på utsiden/overflaten av livmorhalsen. Den utvendige er tykkere og har glatt overfalte, er lys rød/rødlilla. Den innvendige består av kjertelslimhinne som er blodrik og derfor kraftig rød. Hos kvinner i fruktbar alder (og spesielt hos de som bruker p-piller eller er gravide) kan den innvendige slimhinne vokse ut på overflaten og markere seg som et rødt område. Hos noen kan det medføre blødning ved samleie, men hos de fleste gir det ingen symptomer og oppdages tilfeldig. Mange ganger nevner legen det ikke for pasienten i det hele tatt, fordi det kan medføre unødvendig bekymring.  

Du har lest at det ikke kan skjelnes mellom ektopi (erosjon) og kreft. Det stemmer ikke. Gynekologen har sannsynligvis studert det røde området med kolposkop, en slags kikkert som forstørrer. Ved forstadium til eller manifest kreft, vil det være spesielle synlige forandringer. Hvis gynekologen hadde sett suspekte områder, ville hun sannsynligvis ha tatt en vevsprøve. Det er mer sikker undersøkelse enn celleprøve ved mistanke om kreft. Hun ville sannsynligvis ikke slippe deg for ny kontroll, hvis det var minste mistanke om kreft.  

Det er ikke vanlig, selv ved avansert livmorhalskreft, å ha smerter i magen. Gynekologen har sikkert utført ultralyd av livmoren, og det ville ha avslørt ‘avansert kreft’.  

Du spør om du skal avbryte ferien. Det skal du iallfall ikke. Man kan ikke gjøre noe som helst for deg i de nærmeste feriedager. Du må vente på celleprøven som ble tatt. Etter nyttår kan du kanskje få din fastlege til å fremskynde svar ang celleprøven for raskere å berolige deg.  Så uten å ha vurdert deg, kan jeg med stor sikkerhet si at dette ikke er noe skummelt. Jeg håper at du kan slappe av og nyte resten av ferien.

  Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-