image: Risiko ved å fjerne livmoren?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Risiko ved å fjerne livmoren?

Spørsmål

Kvinne, 40 år, 2 tidligere sectio, Essure siden 2012. Det er nå planlagt en hysterektomi med fjerning av eggledere og cervix. Dette fordi jeg ønsker Essure og Mirena fjernet. Etter innsettelse av Essure fikk jeg store menstruasjoner og satte derfor inn Mirena. Kirurgen på Ullevål ønsker nå å fjerne livmor, eggledere og cervix for at jeg skal få ut Essure og slippe store blødninger. Konsultasjonen på sykehuset gikk så fort og i ettertid sitter jeg med en del spørsmål.

Jeg har lest en del forskningsartikler om langtidsvirkninger av å fjerne livmoren og det er derfor jeg skriver til deg. Først er det risiko knyttet til selve inngrepet med kikkhull, som blødninger og risiko for skade på andre organer. Er denne risikoen større hos meg som har hatt 2 keisersnitt? Kirurgen har sett på meg med ultralyd men ikke funnet noe "galt".

På lang sikt, slik jeg forstår det, foreligger risiko for prolaps av indre organer, fisteldannelser og høyere risiko for hjerte/kar sykdom. Akkurat dette med hjerte/kar sykdom er det som bekymrer meg mest. Noen studier har vist en forhøyet risiko og andre har ikke funnet forhøyet risiko. Hvordan skal man forholde seg til dette?

Jeg har BMI på 28 og en diagnose på Bechterews, men ellers ingen andre risikofaktorer for hjerte/kar sykdom. (Bechterews gir økt risiko for hjertesykdom.) Jeg ønsker i utgangspunktet å fjerne livmoren og slippe blødninger, men lurer nå på om det er verdt det med tanke på risikofaktorene?

Jeg vil ikke gå rundt og bekymre meg for hjerte/kar sykdom i årene som kommer bare fordi jeg har gjort en operasjon som i utgangspunktet ikke er helt nødvendig.

Gynekologen fant heller ikke trådene til Mirena, har den da plassert seg langt opp i livmoren min slik at det vil bli vanskelig å bytte denne, hvis jeg skulle velge å ikke operere meg? (Den har ikke falt ut)

Jeg har også væske i livmoren som det er tatt prøve av og det var ikke noe farlig. Men hva kan det komme av? Fra Mirena?

Kvinne 40
Svar

Du er 40 år og er plaget med store blødninger på tross av innlagt hormonspiral. Det kan være 15 år til menopausen, siste menstruasjon, så det er en god grund til å fjerne livmoren. Nå har du en del spørsmål om det er en klok beslutning og hvilke konsekvenser operasjonen kan medføre.

Jeg skal besvare dine spørsmål ett etter ett

  1. Først er det risiko knyttet til selve inngrepet med kikkhull, som blødninger og risiko for skade på andre organer. Er denne risikoen større hos meg som har hatt 2 keisersnitt?

    Svar: Kikkhullskirurgi anses som et inngrep med liten risiko. Du skal opereres på et sykehus med stor erfaring innen denne type kirurgi. Med hensyn til større risiko hos de som har hatt keisersnitt, så kan det være sammenvoksinger mellom livmor og blære, men det er vanligvis ikke noe problem. Det har skjedd at det går hull på urinblæren, men det er enkelt å sy igjen.

  2. Kirurgen har sett på meg med ultralyd men ikke funnet noe "galt".

    Svar: Det viser at din livmor og eggstokker er normal store, og det er bra. Man kan vanligvis ikke se sammenvoksinger med ultralyd.

  3. På lang sikt, slik jeg forstår det, foreligger risiko for prolaps av indre organer og fisteldannelser.

    Svar: fistler er en operasjonskomplikasjon som er meget sjelden, den oppstår rett etter operasjonen. Prolaps er en sjelden langtidskomplikasjon som det er mulig å forebygge ved kirurgien og som kan opereres fra skjeden om det skulle oppstå senere i livet.

  4. høyere risiko for hjerte/kar sykdom. Akkurat dette med hjerte/kar sykdom er det som bekymrer meg mest. Noen studier har vist en forhøyet risiko og andre har ikke funnet forhøyet risiko. Hvordan skal man forholde seg til dette?

    Svar: det er vist en lett øket risiko i noen studier, men absolutt ikke i alle, og det kan muligens forklares med at de forhold som fører til behov for å fjerne livmor (f.eks. muskelknuter og blødningsforstyrrelser) kan ha relasjon til øket risiko for hjerte-kar sykdommer (overvekt, diabetes og høyt blodtrykk)

  5. Jeg ønsker i utgangspunktet å fjerne livmoren og slippe blødninger, men lurer nå på om det er verdt det med tanke på risikofaktorene?

    Svar: det er ditt valg

  6. Jeg vil ikke gå rundt og bekymre meg for hjerte/kar sykdom i årene som kommer bare fordi jeg har gjort en operasjon som i utgangspunktet ikke er helt nødvendig.

    Svar: det er så usikkert det med hjerte-kar sykdommer at vi ikke legger vekt på det.

  7. Gynekologen fant heller ikke trådene til Mirena, har den da plassert seg langt opp i livmoren min slik at det vil bli vanskelig å bytte denne, hvis jeg skulle velge å ikke operere meg? (Den har ikke falt ut)

    Svar: absolutt ikke, tråden kan ha krøllet seg opp i livmorhalsen eller livmorkroppen. Vanligvis veldig lett å få ut.

  8. Jeg har også væske i livmoren som det er tatt prøve av og det var ikke noe farlig. Men hva kan det komme av? Fra Mirena?

    Svar: ikke noe å bry seg om, kan kanskje skyldes hormonspiralen.

Fjerning av eggledere og livmor reduserer risiko for eggstokkreft som er en skummel form for kreft, ca 500 kvinner får årlig eggstokkreft. Ca 730 kvinner får livmorkreft og ca 300 livmorhalskreft, disse to typene av kreft kan du ikke få hvis livmoren er fjernet.

Har du overveiet hormonbehandling i overgangsalderen? Hvis livmoren er fjernet, kan du bruke østrogen alene, med livmor i behold må du bruke østrogen+gestagen. Den siste kombinasjonen øker risiko for brystkreft, mens østrogen brukt alene ikke øker risiko, ja tilmed i noen studier har vist å redusere risiko for brystkreft. Bruk av hormon etter overgangsalderen reduserer risiko for hjerte-karsykdommer betydelig, halvert risiko?

Ja, nå fikk du flere momenter å forholde deg til. I USA får ca 45% av alle kvinner fjernet livmor, i Norge er det ca. 10-15%.

Vennlig hilsen Mette

Illustrasjon øverst: Sakurra / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-