Rifter/blemmer i skjeden og utflod

Spørsmål

Har en stund vært plaget med små rifter/blemmer i skjeden som svir. Det svir ekstra mye under samleie, nå er det såpass at det ikke går an å ha det. Det er veldig ubehagelig. Lurer på hva dette er? Har også en del utflod, men det har jeg hatt lenge før dette. Finnes det noe mot mye utflod?

Kvinne, 19 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er vanskelig å fastslå sikkert hva som er årsaken til plagene dine uten å ha undersøkt deg. De symptomene du beskriver med sviende rifter og blemmer i skjeden kan tyde på at du har fått en herpesinfeksjon. Kjønnsherpes er en virusinfeksjon som smitter ved seksuell kontakt. Det første utbruddet kommer noen dager til uker etter smitte, og det gir ingen symptomer hos ca. 75%. De som får symptomer vil merke brenning, svie, smerter og ømhet i de ytre kjønnsorganene, eventuelt også hodepine, lett feber og/eller muskelsmerter. Ofte oppstår det også smertefulle blemmer på kjønnsorganene som vil briste etter en stund slik at det dannes små sår. Dette første utbruddet går over av seg selv etter 2-4 uker.

Herpesviruset forsvinner imidlertid ikke fra kroppen etter dette, men blir liggende i dvale og vil kunne gi utbrudd med ujevne mellomrom. Nye utbrudd er ofte milde, og kan utløses av menstruasjon, stress, soling eller andre infeksjoner. Under disse utbruddene oppstår det blemmer på kjønnsorganene (kjønnslepper, skjede, livmortapp) som sprekker i løpet av en uke og danner smertefulle sår som heler etter 1-2 uker. Herpesinfeksjoner kan behandles med medisiner, men medikamentene fjerner ikke viruset fra kroppen slik at nye utbrudd kan oppstå på nytt.
Jeg synes du skal ta kontakt med fastlegen din slik at han/hun kan undersøke deg og avklare sikkert hva som ligger bak symptomene dine. Andre tilstander som kan gi liknende plager er kjønnsykdommer som klamydia og gonoré, soppinfeksjon og bakteriell vaginose.

Du forteller også at du har rikelig utflod, og lurer på om det finnes noen behandling mot det. Det er slik at alle kvinner har sekret i skjeden, og mengden varierer fra kvinne til kvinne og for hver kvinne i løpet av menstruasjonssyklus. Den maksimale mengden utflod forekommer rundt eggløsning, det vil si midt mellom to menstruasjoner. Hvis du har hatt mye utflod over lang tid kan det være at dette er naturlig for deg. I så tilfelle finnes det så vidt jeg vet ikke noe man kan gjøre for å redusere mengden utflod.
Hvis utfloden din derimot har endret karakter (farge, mengde, lukt) i det siste, bør du kontakte lege. Dette kan blant annet skyldes soppinfeksjon, bakteriell vaginose, kjønnsykdommer (klamydia, gonoré), fremmedlegeme i skjeden (f.eks. del av et sprukket kondom eller gjenglemt tampong) eller en sjelden gang svulster (gir vanligvis blodig utflod).

Jeg håper dette har vært til hjelp for deg.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn