Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Redd for livmorhalskreft

Spørsmål

Hei, jeg fikk påvist grad 2 eller grad 3 celleforandringer. Var inne til konisering for noen dager siden. Jeg er veldig redd for om de finner kreftceller i den vevsbiten de tok under koniseringen. Venter på brev og kjenner en veldig uro. Lurer på hvor stor sannynnelighet det er for at de finner kreftceller. Jeg har ingen symptomer på livmorhalskreft og har vært jevnlig inne til celleprøve i 2 år. Allikevel er jeg livredd! Håper på noen beroligende ord. Takk på forhånd.

Kvinne 30
Svar

Jeg tror alle kvinner er engstelige for svar etter at de er operert, men det er meget liten grunn til bekymring for deg.

Her er noen data:

Tall fra Kreftregisteret viser at av 732 kvinner med CIN2 (grad 2) på biopsi i 2014 var det bare en kvinne som hadde kreft ved konisering tilsvarende en risiko på 0,1 % (1/732).

Av 2624 kvinner med CIN3 (grad 3) i biopsi i 2016 var det 81 kvinner med livmorhalskreft i cervixkonus (det som ble fjernet) tilsvarende 3,1 % (81/2624).

I 2016 var det 6.489 kvinner i Norge som ble konisert.

I 2017 var det 316 kvinner i Norge som fikk livmorhalskreft. De fleste av de som får livmorhalskreft har ikke fulgt det anbefalte screeningsprogrammet. Hvis livmorhalskreft oppdages i stadium I er det over 90% overlevelse. Kreft i stadium II ville gynekologen sannsynligvis ha sett ved biopsi-taking

Jeg håper at du er litt beroliget.

Jeg tror alle kvinner er engstelige for svar, men det er meget liten grunn til bekymring. Jeg kan ikke si presis hvor stor risikoen er for at man finner kreft, men det er meget sjelden. Under 1% er et gjett fra min side.

Vennlig hilsen Mette