Redd for eggstokkreft

Spørsmål

Hei.
Jeg tenker at det passer seg best å stille mine spørsmål her.
Jeg hadde noen rare magefølelser. Jeg kan ikke kalle det smerter, men det er på en måte noe som har blitt borte hver gang jeg prompa. Veit ikke om en kan si at det er luft som trykker litt? Vanskelig å forklare. Akkurat som det har fylt seg opp, og så har jeg prompa, og så blir det borte igjen med en gang da. Men det har jeg ikke kjent noe mer til på et par uker nå.
Men nå den siste uken føler jeg at jeg har blitt fortere tissetrengt. Den ene dagen denne uken følte jeg at jeg ble det med en gang etter at jeg hadde tissa. Om det var en sviende følelse eller en tissetrang-følelse er jeg ikke helt sikker på. Men dagen etter var det ikke sånn igjen, da var det bare at jeg følte jeg måtte tisse oftere, men det er ikke hver gang jeg tisser av den grunn at jeg heller lar det gå litt lengre tid før jeg går på do.. I tillegg til det blir jeg utrolig fort sulten etter at jeg har spist unormalt fort liksom, men det trenger jo ikke ha noenting med det å gjøre.
Før jul en gang fikk jeg utrolig vondt i magen rett etter et samleie, det var sånn to ganger den gangen, men ikke skjedd etterpå.
Men det jeg er litt nervøs for er om jeg har en slags kreft form i eggstokk eller noe sånt? Er det symptomer på det? Hvor vil smertene sitter hvis jeg f.eks har eggestokk-kreft? Jeg leste også at magen kunne vokse hvis man fikk det, men er det hele magen eller er det underlivet/nedre del av magen? Jeg kan ikke si at jeg syns magen har vokst, men ser man det lett?
Hvis man får symptomer på kreft, forsvinner symptomene igjen da eller blir dem værende?
Når er det normalt å begynne å gå til underlivssjekk? I hvilken alder? Er dette noe fastlege utfører?
Jeg har hodet fult av tanker, skremmende tanker.. Er livredd for å gå til lege. Håper jeg får noen gode tips og råd her.

Kvinne, 20 år

Svar

Hei!
Plagene du beskriver høres for meg ut til å være ufarlige plager som skyldes normale forhold som trolig vil forsvinne av seg selv. Urinveisinfeksjon og chlamydiainfeksjon er de tilstandene som kan gi liknende plager som du beskriver, og som det vil være aktuelt å ta prøver for i forbindelse med en undersøkelse hos fastlegen din.

Ubehaget du beskriver i magen som forsvinner etter luftavgang, skyldes sikkert - som du selv tror - luft i magen. Dette er helt normalt og kan ha sammenheng med bl.a. kosthold. I forbindelse med måltider er det anbefalt ikke å spise unormalt fort, da dette gjerne kan gi mageubehag og fordøyelsesplager.

Hyppig vannlating og svie ved vannlating kan skyldes en urinveisinfeksjon. Dette kan gå over av seg selv, men ofte vil det bli aktuelt med en kortvarig antibiotikakur.

Smertene du hadde ved to episoder i forbindelse med samleie før jul og som du ikke har hatt siden, kan bl.a. ha skyldtes press mot en liten eggløsningscyste i en eggstokk. Dette er helt normalt. Underlivsinfeksjon med chlamydia trenger ikke alltid gi noen plager, men kan gi litt sporblødninger og/eller smerter i nedre del av magen.

Unge kvinner anbefales å få tatt en chlamydiatest i forbindelse med ny partner. Dette er fordi chlamydia er viktig å få behandlet for å unngå skade på egglederne.

Jeg anbefaler deg nå å bestille time hos fastlegen din for en underlivsundersøkelse inklusiv chlamydiatest og urinprøve. Dette er infeksjoner som kan gi smerter i nedre del av magen og som behandles med antibiotika. Det er ingenting som tyder på at du har en alvorlig sykdom som eggstokkreft. Det er ekstremt sjelden med alvorlig sykdom i eggstokkene i din alder, og plagene du beskriver tyder ikke på alvorlig sykdom i eggstokkene eller i andre organer.

Fastlegen din vil kunne gjøre en vanlig underlivsundersøkelse og ta aktuelle prøver som urinprøve og chlamydiatest, samt gi deg gode råd og svar på dine spørsmål. Lykke til!

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 289,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Birgitte Lund Saltvik
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-