Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Psykiske bivirkninger av hormonell prevensjon

Spørsmål

Jeg spør på vegne og i samråd med min datter, 18 år. spørsmålet handler om bivirkninger av p-piller og Hun prøvde først en minipille, deretter Yasiminelle. Hun har kraftige bivirkninger i form av humørsvingninger, sinneutbrudd, uforståelig gråt, små depressive perioder hvor alt er svart og er flat. Hun har virkelig endret seg etter hun begynte på p-piller og merker dette godt selv og merket det i begge runder med ulike merker. Jeg, hennes mor, har aldri kunnet bruke p-piller grunnet sterke bivirkninger. Jeg kjente meg overhodet ikke igjen psykisk under bruk og prøvde ulike piller med visstnok ulike hormoner. Like fullt følte jeg meg helt annerledes og gikk over til ikke hormonelle prevensjonsmiddel. Min datter opplever det likedan og jeg kan kjenne igjen den faktiske endringen hos henne. Legen forklarer at det er helt normalt med hormonsvingninger i ungdomstid og vil bytte merke nok en gang, eller sette inn p-stav el. hormonspiral. Min datter sier hun føler seg overkjørt av lege og at hennes plager bagatelliseres ved å være "vanlige ungdomsplager" Vårt spørsmål til deg: Er det virkelig slik at hormon-preparat er for alle unge? Er det sånn av kobberspiral ikke kan brukes av unge jenter som ikke har født? jeg er redd for at hun setter inn hormonspiral og får de samme reaksjoner selv om hormoner virker da lokalt. Hender det? vi er overrasket at legen og gynekolog bortforklarer voldsomme endringer i jenta med at det er naturlig mtp alder. Det er slett ikke naturlige endringer! Kan det være at vi ikke tåler disse hormoner?Kan du anbefale en spesiell p-pille? Kan det være en viss type p-piller/hormon hun reagerer på? Er det tilrådelig å prøve og feile lenge? Er det andre prevensjonsmiddel utover kondom en vil anbefale ungdom? Hun synes det er lettvint med p-piller eller spiral da hun er i et fast forhold. Ellers kan jeg nevne at jentas tante (min søster) har hatt blodpropp og ingen av hennes døtre kan bruke p-piller. Er det også grunn til at ikke bør brukes av min datter?

Kvinne 18
Svar

  

P-pillene består av østrogen (ethinyløstradiol) og gestagen (et kunstig hormon som likner litt på progesteron som produseres etter eggløsning og frem til neste menstruasjon. Østrogenet i p-pillen kan tilføres i ulike doser, men er stort sett av  samme type. Gestagenet derimot er det som er ulikt for de ulike p-piller. I minipiller, p-stav, p-sprøyte og hormonspiral finnes bare gestagen, men i lavere dose enn i p-pille (bort sett fra p-sprøyten).

Noen kvinner reagerer sterkt på selv små doser av gestagen, ofte på samme måte som ved PMS (pre menstruelt syndrom) med sinne, irritasjon og evt. depresjon. Det er klart vist at det er en overhyppighet av depresjon hos unge jenter som nylig har startet med hormonell prevensjon (se referanse), noe som kan komme i tillegg til andre vanlige pubertetsproblemer.

Tenåringen har nå forsøkt to ulike typer av hormonell prevensjon og tåler tydeligvis ikke hormoner. Hun brukte Yasminelle som kanskje var et godt valg mht psyken (og kan ha effekt ved akne), men denne pillen har dobbelt risiko for blodpropp i forhold andre p-piller (Microgynon og Loette) og anbefales derfor ikke som første valg.

Jeg har to forslag til videre prevensjon: Kobberspiral eller hormonspiral med laveste dose av gestagen-hormon (Jaydess). Det er gamle fordommer at unge kvinner ikke kan bruke spiral, men det kan være lurt å bli sjekket for chlamyida før den settes inn. Kobberspiralen vil hos de fleste øke menstruasjonsblødningen, men blir det for ille, kan det gis Cyklokaprontabletter for å redusere blødning.

Svar på spørsmålene:

· Er det virkelig slik at hormon-preparat er for alle unge? Svar: nei, men for de fleste 

· Er det sånn av kobberspiral ikke kan brukes av unge jenter som ikke har født? Svar: det er gammel overtro, både kobber og hormonspiral kan brukes av unge som ikke har født

· jeg er redd for at hun setter inn hormonspiral og får de samme reaksjoner selv om hormoner virker da lokalt. Hender det? Svar: Det kan forekomme. Din datter er tydeligvis sensitiv for mye ulikt i kosten (men det har ikke sammenheng med hormonfølsomhet)

· vi er overrasket at legen og gynekolog bortforklarer voldsomme endringer i jenta med at det er naturlig mtp alder. Det er slett ikke naturlige endringer! Kan det være at vi ikke tåler disse hormoner? Svar  litt rart at legene ikke lytter til deres erfaringer og ikke er oppdatert mht bivirkninger. Det er ca 70% øket risiko for depresjon etter start med hormonell prevensjon (også hormonspiral). Se referanse

· Kan du anbefale en spesiell p-pille? Kan det være en viss type p-piller/hormon hun reagerer på? Svar: Som sagt, p-piller har ulikt gestagen som man kan reagere ulikt på. Nå har hun forsøkt med to gestagen typer (desogestrel i minipillen, det finnes også i Marvelon/Mercilon og drospirenon som finnes i Yasminelle/Yasmin og Yaz) Hun har ikke forsøkt p-piller med levonorgestrel (Microgynon og Loette), samme gestagen som finnes i hormonspiralene (Mirena>Kyleena> Jaydess). 

· Er det tilrådelig å prøve og feile lenge? Svar: det er ikke lurt med hyppige bytting av p-pille typer, for det første året med ny type pille er blodpropp-riskoen større enn den er senere.

· Er det andre prevensjonsmiddel utover kondom en vil anbefale ungdom? Svar: spiraler

· Hun synes det er lettvint med p-piller eller spiral da hun er i et fast forhold. Ellers kan jeg nevne at jentas tante (min søster) har hatt blodpropp og ingen av hennes døtre kan bruke p-piller. Er det også grunn til at ikke bør brukes av min datter? Svar: hvis det er arvelige forhold hos din søster, så bør du og din datter kanskje også sjekkes?

Jeg håper at dette var informativt?

Vennlig hilsen MetteReferanse: 

AMA Psychiatry. 2016 Nov 1;73(11):1154-1162. doi: 10.1001/jamapsychiatry.2016.2387.

Association of Hormonal Contraception With Depression.

Skovlund CW1, Mørch LS1, Kessing LV2, Lidegaard Ø1.

Use of hormonal contraception, especially among adolescents, was associated with subsequent use of antidepressants and a first diagnosis of depression, suggesting depression as a potential adverse effect of hormonal contraceptive use.