Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Prøver å bli gravid med barn nummer 3

Spørsmål

Hei!
Jeg og min mann har prøvd å få barn nummer 3 i minst 2 år nå uten å lykkes. I forbindelse med dette har jeg noen spørsmål.

Først noe informasjon om meg: Vi har altså et barn på 7 år og et barn på 3,5 år fra før av. Før vi fikk nummer 2 hadde jeg en spontanabort i uke 9. Det var ukomplisert, og jeg fikk tabletter for å være sikker på at alt kom ut.
Både jeg og min mann er ellers friske, normalvektige, er normalt aktive og trener. Jeg føler jeg kjenner kroppen min godt, og vet omtrent når jeg har eggløsning. Jeg har alltid hatt regelmessige menstruasjoner (ca.25-26 dagers sykluser). De siste månedene har jeg likevel tatt eggløsningstester for å sjekke at jeg virkelig har eggløsning. Jeg får utslag på dag 10 i hver måned.Vi prøver selvfølgelig å ha samleie ofte, spesielt rundt eggløsningsdagen.
Jeg har ingen spesielle sykdommer som jeg vet om, og heller ikke min mann. Det eneste jeg kan komme på er at jeg ofte har ganske lav jernstatus. Vi bor for øyeblikket i utlandet, i et land som ikke har spesielt godt helsetilbud, så jeg får ikke sjekket dette før jeg kommer til Norge igjen.

Jeg er klar over at du verken kan stille noen diagnose eller gi meg noe klart svar, men jeg lurer likevel på om du har noen tanker om hva det kan skyldes, at vi ikke blir gravide igjen? Det er jo ikke mer enn 3,5 år siden jeg fødte mitt 2. barn.
Hva kan ha forandret seg siden da? Kan det være av årsaker som kan gjøres noe med? Eller har jeg rett og slett blitt for gammel siden sist? Jeg begynner også så smått å bli redd for at det skal være noe alvorlig galt med meg, som jeg ikke merker i det daglige... Til slutt, hvordan går jeg frem for å sjekke dette i Norge? Jeg er utmeldt av fastelegeordningen midlertidig da jeg bor i utlandet, så jeg må antagelig oppsøke en privat lege. Er det da en gynekolog jeg først bør oppsøke?

Håper du kan gi meg noen tanker om dette, om ikke utfyllende svar.
På forhånd takk!

Svar

Hei,
Dere har fått to barn sammen tidligere, det er selvsagt positivt. Det at du hadde en abort mellom svangerskapene forklarer i utgangspunktet ikke det at du strever med å bli gravid på nytt. Det er selvsagt vanskelig å gi et presist svar som gir deg en sikker forklaring på hvorfor dere ikke lykkes på nytt etter nesten to år med prøving.
Du er 35 år, har fortsatt regelmessige sykluser og eggløsningstest har vist omslag på dag 10. Det første jeg ville gjort var nok å få gjort en vurdering med tanke på hvor mye eggstokkreserver du har igjen. Vi kvinner fødes med et bestemt antall egg og noen opplever at det ikke er like raskt å bli gravid når man kommer oppi 30-årene. La deg ikke skremme av dette, da dette ikke trenger å være den begrensende faktoren hos dere. Dersom du ønsker å få gjort en vurdering kan dette enten gjøres hos fastlege, da med blodprøver på dag 2 eller dag 3 i menstruasjonssyklus eller hos gynekolog. Fastlegen vet hvilke prøver som kan tas. Dersom det passer bedre å gå til gynekolog vil du i tillegg å få gjort en vurdering av eggstokkene med ultralyd for å se etter/telle hvor mange bittesmå eggposer som sees ved ultralyd. For å få en vurdering som kan gi deg et mer konkret svar vil jeg nok anbefale deg å gå til en gynekolog. Det er mange dyktige gynekologer så hvor du skal gå avhenger av hvor du holder til i Norge.
Forøvrig så kan det være greit å få tatt en sædprøve av mannen din, for å se hvordan det står til med hans sædceller. Når det gjelder samleiehyppighet, så er det flere studier som viser at 2-3 ganger pr uke er tilstrekkelig, husk bare å starte tidlig nok i syklusen.
Tror ikke du skal engste deg for din helse generelt på grunn av dette, som du selv skriver så føler du deg i fin form i det daglige og det er et godt tegn.

Håper dette var til litt hjelp, ønsker deg lykke til!

Med vennlig hilsen

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-