Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Prøver å bli gravid, 36 år. Hvor lenge skal man prøve?

Spørsmål

Hei.
Jeg er en 36 år gammel jente som nettopp har begynt og prøve å bli gravid. Min andre prøveperiode er nå over, og jeg venter spent, selv om jeg regner med det kan ta tid.
Jeg lurer i den forbindelse på flere ting jeg håper du kan svare på.

1. Jeg har svak/sporadisk blødning i 3-5 dager før mensen er skikkelig i gang. Slik har jeg hatt det så lenge jeg kan huske. Den varer da for fullt i 2-4 dager. Når regnes mensens første dag? Dersom den regnes fra miniblødningene, har jeg en veldig kort lutealfase på kun 7 dager. Dersom jeg regner fra mensen er skikkelig i gang, er den på ca 11-12 dager. Hva er riktig? Jeg tror jeg har regelmessig mens, den kommer en gang i mnd, og oppfører seg alltid likt. Litt usikker på om den alltid er på 28 dager, da jeg nettopp har begynt å følge med. Den kom fire dager for tidlig forrige periode.

2. Denne perioden fikk jeg positiv test på eggløsning, har lys utflod i mange dager(som jeg ikke har ellers), og spor av blod i sekretet noen dager. Kan også kjenne det litt i magen de siste dagene. Etter mine beregninger skal eggløsning nå være over( i går), men jeg har ikke fått utslag på temperatur. Jeg har kun en vanlig temperaturmåler til bruk for feber, det er kanskje ikke nok? Jeg tar til samme tid hver morgen, men har også lest at en skal ha hatt 3,5 timer sammenhengende søvn i forkant. Det har jeg ikke hatt, da jeg våkner flere ganger til ulik tid hver morgen. I tillegg har jeg merket at tempen plutselig kan synke eller stige med 01, 02 grader etter bare noen min. Hvordan skal jeg stole på dette, bør jeg allerede nå ta kontakt med lege/gynekolog, grunnet min alder? Har lest at de fleste med regelmessig mens også har eggløsning.

3 Jeg har hatt vaginisme siden jeg var ung, men nylig fått bukt med den. Jeg lurer også på om de svake blødningene rundt eggløsning kan skyldes samleie, som jeg jo ellers ikke har hatt tidligere pga vaginismen. Jeg tok vaginal ultralyd for 1,5 år siden for utredning av vaginisme, og fikk høre at alt var ok.

Svar

Hei,
Det å bestemme seg for å prøve å bli gravid er en spennende fase av livet. Det er helt normalt at dette kan ta litt tid for de fleste så bevar roen og troen på at dette ordner seg.

1) Det er et godt tegn at du har regelmessig mens. Mens første dag regnes som den dagen du blør rødt og kraftig. Ikke tell med de småblødningene du opplever de dagene før den skikkelige blødningen starter. Det er helt riktig som du har oppfattet at man kan regne med at det er en eggløsning mellom to menstruasjoner.

2) Siden du akkurat har startet "prøvingen" har jeg lyst til å råde deg til å legge vekk eggløsningstester og temperaturmåler. Det er lett at slike tester/kontroller/målinger "tar av litt" og tar fokus vekk fra både romantikk og spontanitet. Jeg synes godt du kan se an før du tenker på å ta kontakt med lege/gynekolog. Mitt råd er at man godt kan prøve i 6 måneder selv om man er 36 år. Dersom ingenting skjer kan det være greit å få hjelp med en vurdering på om man har tid til å fortsette å prøve hjemme eller om man trenger hjelp. Men se an noen måneder til, og la naturen gå sin gang. Samleie 2-3 ganger pr uke er vist seg å være tilstrekkelig.

3) Det er godt å høre at du har blitt kvitt symptomene/plagene med vaginisme. Det er vanskelig for meg å si om blødningene skyldes samleie, det er viktig å følge anbefalte celleprøver av livmorhalsen. Dette gjøres hvert 3.år, og ble muligens gjort hos deg i forbindelse med at du var til vaginal ultralyd? Sjekk opp dette. Ellers er det viktig at det ikke er tørt under samleie for å unngå unødig friksjon. Her finnes mange gode alternativer på apoteket, husk bare å styre unna de med sæddrepende effekt.

Masse lykke til, jeg krysser fingrene for deg og håper dette var til hjelp.

Med vennlig hilsen