Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Problemer med samleie?

Spørsmål

Hei! Et spørsmål jeg syns det er vanskelig å gå til legen med. Er 52 år. Gift, men platonisk. Har ikke hatt sex på 8 år. Nå har jeg møtt en man jeg har lyst å elske med. Men redd for hvordan det blir etter så lang tid. Om det blir smerter, tørrhet, blødninger. Har også tendens til urinveisinfeksjoner, som vel også kan påvirkes av samleie. Finnes det en krem -bortsett fra glidekrem -som kan gjøre opplevelsen bedre og slimhinnene mer smidige? Jeg har hormonspiral, og har ikke blødd på mange år. Ikke noe særlig plaget med overgangsalderen så langt. Gode råd? Gjerne resept på noe om mulig.

Svar

I og med at du har en hormonspiral, så vet man ikke om du er i overgangsalderen. Man kan måle hormonnivået og få en viss ide, men hormonene kan skifte fra uke til uke. 

Hvis du er kommet i overgangsalderen og har lavt østrogennivå, så kan det være sårt og iblant vanskelig med samleie i starten. Jeg foreslår at du tester med to fingre i skjeden og forsøker å sprike litt. Går det bra, så er skjeden sannsynligvis romslig nok. Men slimhinnene kan være svake, og det vil da kjennes sårt. 

Du kan kjøpe en svak østrogenkrem eller -stikkpiller uten resept, Ovesterin. Bruk det daglig i de første to ukene, og så to ganger i uken. Noen synes at det er litt klissete. I stedet kan man da forsøke østradiol vaginaltablett (Vagifem), men her må man ha resept. Det er ikke noe unaturlig at en kvinne i din alder ber legen om en slik resept. 

Hvis skjeden tross østrogenbehandling føles trang, så er det mulig å blokke ut med dilatator av plast, men jeg tror ikke at det er nødvendig, din relativt unge alder tatt i betraktning.  Det er viktig at du blir stimulert på forhånd så skjeden blir naturlig fuktig, men glidekrem kan brukes. Husk at det kan være vanskelig i starten, men at det etter hvert vil gå seg til.  

Lykke til, vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-